Работното облекло поскъпва в пъти от ноември

През ноември неколкократно ще се оскъпят защитните облекла и личните предпазни средства, които се използват почти във всички дейности на производството и услугите. Причината е, че производителите на облекла за автомонтьори, строители, лекари, фризьори, готвачи, миньори и т. н. ще трябва да плащат поне осем пъти повече за сертификацията на продукцията си. България няма акредитирани лаборатории, които да изпълнят изискванията на Наредбата за оценяване съответствието на личните предпазни средства, която е хармонизирана с европейската директива. Затова производителите ще бъдат принудени да плащат за сертификатите на лаборатории в чужбина.

Средно около стотина лева излиза екипировката на един строителен работник в компания от средна величина, която прави поръчката по цени на едро. Антифоните са около 8 лв., полумаската в комплект с два филтъра - 23 лв., а каската - 8 лв. За зимата производителите предлагат панталон и ватенка срещу 40 лв. Специалните вълнени шапки за под каската са по 5 лв., а защитната мушама срещу дъжд струва 8 лв. Най-скъпо излиза защитата на дихателните пътища - цяла маска струва над 180 лв. и те са главно вносни. Артикулът се е радвал на голяма популярност по време на войната в Ирак, разказа собственикът на магазин за работно облекло Владимир Стойчев. На пазара могат да се намерят и значително по-евтини предпазни средства - между 5 и 15 лв., цената зависи от степента на защита срещу прах, аерозоли, газове и изпарения.

Малките фирми по-добре се грижат за работниците си, смятат търговците. Те по-често подновяват работното облекло, купуват предпазни ръкавици и обувки. Поради ограничените средства държавните компании се задоволяват само с покупка на нови ръкавици и в краен случай се спират на по-евтино облекло. Пазарният интерес към тези стоки е пряко обвързан с честотата на проверките на ХЕИ и трудовата инспекция, коментира Стойчев. Най-голям наплив на клиенти обикновено има, след като контролните органи са констатирали нарушение и са издали предписанието. Тогава работодатели се втурват един след друг да го изпълнят, разказва търговецът.


След ноември, когато изтича 18-месечният преходен период на наредбата, всички търговци и производители на такива изделия няма да могат да пускат на пазара стоката си без документ за оценка на съответствието. В България са недостатъчни лабораториите с право да проверяват всички артикули по всички показатели, а оценката в чужбина е многократно по-скъпа, каза ръководителят на Техническия комитет ТК 50 Вирджиния Грозданова. Комитетът отговаря за внедряването на европейските стандарти за безопасност в тази област. Само за апаратура за изпитване на предпазни обувки са необходими над 100 хил. евро. Сега проверки се правят по около осем основни показателя, което струва на производителите 130 лв. за един вид обувки. Разчетите на експертите показват, че след покупката на оборудването сертификацията ще поскъпне поне до 500 лева, докато в чужбина е няколко хиляди долара. Грозданова предлага чрез фонд "Условия на труд" или по програмата ФАР да се оборудва държавна лаборатория за изпитване на лични предпазни средства. Наредбата задължава производителите на лични предпазни средства за защита от смъртна опасност да маркират продукта със знака за безопасност СБ, който е българският аналог на европейския знак СЕ.

Друг проблем на този пазар е, че в България не се произвеждат едни от масовите предпазни средства като каски, антифони, маски, защитни филтри. Причината отново е, че в страната няма акредитирана лаборатория за контрол на качеството им. Вносът става със санитарно разрешително от Центъра по хигиена. То струва 10 лв. и се издава за около месец в зависимост от големината на партидата.

Пазарът на защитни облекла и предпазни средства се поделя между три големи компании - "Бултекс", "Олимп" и "Превента", които са и производители, и търговци. Общо различни видове защитни облекла се произвеждат в десетина компании, за които дейността е съпътстваща. В България се произвежда единствено работно облекло, а предпазните средства се внасят от страните от ЕС, Полша, Чехия, Словакия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK