Илчев стопля отношенията с Драганова и Пейков

След изострилия се в последните дни конфликт между НДСВ, партията на жените и Движение "Оборище" в понеделник лидерът на царската парламентарна група Станимир Илчев даде знак, че е готов да "се сдобри" с партньорите си и да направи известни отстъпки. В интервюта за БНР и "Дарик" радио Илчев даде да се разбере, че разчита предстоящите промени в Закона за местните избори да успокоят отношенията в групата на управляващите, и намекна, че е склонен да възобнови замразените от НДСВ преди повече от година преговори за ново коалиционно споразумение между трите партии. Конфликтът между тях пролича при гласуването за промените в правителството.

Станимир Илчев изненадващо обяви, че след като бъдат приети поправките в Закона за местните избори, НДСВ, партията на жените и "Оборище" ще са парламентарно представени. "Партиите на Пейков и Драганова, които като коалиция преминаха 4-процентната бариера на изборите, имаха този статут досега, те ще го съхранят, за тях няма драма на хоризонта. НДСВ също ще стане парламентарно представена партия и това развързва ръцете на трите върха на триъгълника", обясни Илчев. През целия ден обаче той не можеше да бъде открит за подробности. Мандатоносителите обявиха, че не са информирани за внасянето на подобен текст в законопроекта, и отново отправиха критики към колегите си. Очаква се на извънредното си заседание днес парламентът да започне обсъждането на поправките. До понеделник вечерта в НДСВ не знаеха да има уговорка за внасянето на нов текст по време на дебата.

Миналата седмица правната комисия подкрепи предложението на Николай Бучков от НДСВ за промяна в закона, според която парламентарно представени партии и коалиции са формациите, които имат "законна регистрация, своя парламентарна група или отговарят на изискванията за съставянето на такава". Текстът лишава мандатоносителите от парламентарно представителство, тъй като двете партии нямат необходимите десет депутати. Миналата седмица Владимир Дончев оттегли предложението си, което също беше срещу малките формации в коалицията. Вчера той каза, че няма да внася друг текст, тъй като идеята му не била подкрепена от новото ръководство. Бучков обясни, че за партньорите на НДСВ няма никакъв проблем да останат парламентарно представени, стига да намерят още трима депутати и да регистрират собствена група.

Зам.-председателят на царската група Борислав Цеков не беше открит вчера за потвърждение на информацията, че е напуснал предизборния щаб на НДСВ и комисията по номинациите към него заради безхаберието на щаба.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK