Разширеното ръководство на СДС подкрепи Михайлова

Иван Костов е предупредил Пламен Орешарски, чиято кандидатура за кмет на столицата беше оттеглена от СДС, че му се готви капан. Това е обявил вчера бившият премиер в изказването си пред Националния съвет (НС) на СДС според участници в заседанието. Членовете на разширеното ръководство на СДС одобриха във вторник решението за оттегляне на кандидатурата на Орешарски. Така те подкрепиха и лидера си Надежда Михайлова, но не се съгласиха с идеята й за национална конференция на партията.

В началото на месеца ръководството на сините взе решение да извади Орешарски от кметската надпревара заради среща с Васил Божков. В отговор кандидат-кметът подаде оставка като зам.-председател на партията. Международният секретар на СДС и шеф на предизборния щаб Петър Стоянович също сдаде постовете си, а председателят на Столичния общински съвет Антоан Николов напусна синята партия.

Пред НС Костов заявил, че Орешарски явно не е искал да слуша, след като е отишъл на срещата с Божков. Експремиерът обяснил, че на разговора с Орешарски е имало свидетели. Според източници от "Раковски" 134 един от тях е бил бившият строителен министър Евгени Чачев. Орешарски отказа коментар.


Разширеното ръководство не прие предложението на Надежда Михайлова за свикване на извънредна национална конференция и обяви, че категорично застава зад политиката на НИС. Общо било мнението, че след като никой не предлага алтернативна на водената от Михайлова политика и щом тя има подкрепата на НС, няма нужда от национален форум. Вместо конференция на 6 септември в Пловдив ще има разширено заседание НС с участието на всички кандидат-кметове на СДС. Делегатите определиха 5 септември като краен срок, до който трябва да стане известен кандидат-кметът в София. Той ще бъде излъчен от НИС и СДС-София.

След заседанието Михайлова отхвърли твърденията, че е била бламирана с отказа за свикване на извънредна конференция. За мен беше важно дали партията ще подкрепи НИС, или ще изрази различни аргументи, обясни тя. Лидерът допълни, че за нея решението на НС е достатъчен вот за политиката, която се води в момента.

В речта си пред форума Михайлова е задала няколко основни въпроса. Тя заявила, че може би това заседание е закъсняло и е трябвало да се проведе преди години, иначе СДС нямало да е изправен пред такава тежка ситуация. "Днес въпросът изобщо не се свежда до това кого да подкрепим за кмет на София, а по-скоро каква политика сме готови да предложим не само в София, но и в цялата страна. Отговорът се крие колкото в настоящето, толкова повече в миналото на СДС! Минало, изпълнено с много недоизказаност, съмнения и дори тайни", заявила председателката. Тя призовала предшественика си Иван Костов да каже цялата истина за миналото, което според нея по-скоро разделяла НС. Михайлова предложила на заседанието през септември да се потвърдят принципите на партията и да бъде приета програма за връщането на СДС във властта.

В кулоарите Надежда Михайлова определи като лъжа твърденията на бившия вътрешен министър Богомил Бонев, че е била на една яхта с бизнесмена Майкъл Чорни. Според нея фактът, че Бонев се е обадил в този момент, не е случаен. Много добре знам кога се обажда той и за мен това е още един знак, че решението, което беше взето за кандидатурата ни за София, беше правилно, заяви лидерът на СДС.

----------------

На заседанието на Националния съвет депутатите Йордан Соколов и Муравей Радев са поискали да бъде наказан колегата им Никола Николов, който е пропуснал гласуването на промените в правителството, защото бил в чужбина. Иван Костов също посочил като грешки при гласуването на промените липсата на петима депутати от различни политически сили. Надежда Михайлова обаче коментира, че ако СДС иска да се представи убедително и да спечели доверието на българските граждани, не би трябвало да влиза в лични противоречия и спорове, защото това отнема енергията на партия.

------------------

Въпросите, които Михайлова зададе към Националния съвет:

- Защо допуснахме да стигнем дотук и да търсим лицето за София, а не каузата, която да ни обедини?

- Защо загубихме доверието на хората и днес въпреки срива на НДСВ те отказват да се върнат при нас?

- Защо сянката на съмненията се оказа по-силна от нашите добри намерения?

- Защо доверието помежду ни е минирано от въпросите за миналото?

- Защо авторитетите на СДС се затвориха в своите манастири и проповядват своята истина за бъдещето, без да кажат цялата истина за миналото?

- Защо едни искат Надежда Михайлова, други - Иван Костов, трети - Петър Стоянов, четвърти - Филип Димитров, а някои искат да припознаем отново Стефан Софиянски?

- Защо отказваме да говорим за принципите ни и за ценностите ни?

- Защо авторитетите в СДС са на различно мнение за миналото, настоящето и бъдещето на партията?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK