Спорят може ли Конституционният съд да се сезира за местните избори

Няма юридически аргументи да бъде сезиран Конституционния съд (КС) за закона за местните избори. Това заяви в четвъртък членът на Централната избирателна комисия (ЦИК) Михаил Константинов в интервю за "Дарик радио", цитирано от агенция "Фокус". По думите му дори и такива аргументи да бъдат намерени, то това няма да спре действието на закона. Константинов обясни, че законът за местните избори е специален и при противоречие с друг закон неговите разпоредби имат предимство.

В дефиницията на парламентарно представените партии се използва част от правилника на Народното събрание, а е недопустимо в един специален закон да има позоваване на подзаконов акт, допълни Михаил Константинов. Новата разпоредба, според която парламентарно представени са партиите със законна регистрация и достатъчно депутати за сформиране на група, беше приета във вторник вечерта. Ден по-късно най-засегнатите от поправката - лидерите на "Оборище" и Партията на жените - Тошо Пейков и Весела Драганова, обявиха, че Конституционният съд ще бъде сезиран за промените в закона. Те получили уверение за това от колегите си в ОДС и част от партньорите в "Колация за България".

Ако съдът бъде сезиран за закона за местните избори, въпросът би могъл да бъде разгледан - така конституционният съдия Димитър Гочев лаконично коментира в четвъртък пред радио "Свободна Европа" въпроса има ли основания за даване на разпоредбата за тълкуване. Според него трябва да се прецени доколко, така приет, законът отговаря на приниципа за политическия плурализъм. Също пред радио "Свободна Европа" лидерът на ОБТ Кръстьо Петков потвърди, че е имало уговорка между ръководствата на парламентарните групи на НДСВ и левицата поправката да бъде приета.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK