Черната кутия на разбилия се хеликоптер не може да бъде разчетена, заяви Николай Свинаров

Намерената черна кутия на военния хеликоптер, който катастрофира в четвъртък край Разлог, няма да може да бъде разчетена.

Това съобщи за радио "Дарик" министърът на отбраната Николай Свинаров.

"За нещастие запазената отвън черна кутия не беше съхранена отвътре и тя няма да може да се ползва за събиране на доказателства'', съобщи военният министър. Той добави, че единственото място в страната, където може да бъде разчетена информация от черни кутии в присъствието на следствените органи, е авиобазата в Крумово край Пловдив, където беше зачислена катастрофиралата машина.


''Съхранени са аудиозаписи от полета и се очаква те да дадат нужната информация до понеделник вечерта'', каза министърът на отбраната.

''По-вярната версия за причините за катастрофата вероятно е съвпадение на неблагоприятни метеорологични условия, като допълнителен елемент е възможно навлизането на дим от пожара в двигателите на хеликоптера, което е спряло достъпа на кислород и блокирането на двигателите. Вертолетът е преминал към свободно падане'', каза Николай Свинаров.

''Гасенето на подобни пожари от тези хеликоптери е мирновременна задача на Българската армия, в случая не може да става дума за отклоняване на задачи, коментира военният министър. Той даде заповедта за участието на хеликоптерите в гасенето на пожара край Разлог в четвъртък.

''Аз съм убеден, че ще бъде ускорено приемането на закона за управление на кризи, където нещата ще бъдат ясно регламентирани, в момента "Противопожарна охрана" и "Гражданска защита" не разполагат с подобни средства за гасене на пожари, нямат подготвени пилоти, добави Николай Свинаров.

Четирима души загинаха в четвъртък край Разлог при инцидент с военен вертолет Ми-17, който падна и се взриви при гасене на пожар на седем километра от града. Загиналите са майор Милко Пейковски (47) - командир на екипажа, капитан Николай Радулов (34) - втори пилот, и офицерският кандидат Бойко Панайотов (36) - борден техник, всички от авиобазата "Крумово", и подполк. Кирил Стаменов Чемишки, началник на група "Държавен противопожарен контрол" към РДВР - Благоевград. Трагедията станала в 9.15 часа в местността Бетоловото.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK