НДСВ предлага Мария Павлова за председател на ЦИК

НДСВ предлага Мария Павлова за председател на ЦИК. Това каза Пламен Панайотов след проведените консултации с президента Георги Първанов. Пламен Панайотов припомни, че Мария Павлова е била, по думите му, един успешен председател на ЦИК за президентските избори. Станимир Илчев и Пламен Панайотов са предложили общо 9 кандидатури за ЦИК на базата на постигнатото споразумение между парламентарните групи.

Пламен Панайотов каза, че имайки предвид факта, че партиите на Весела Драганова и Тошо Пейков имат 7 народни представители, а НДСВ като партия - 98, от НДСВ смятат, че разпределението трябва да бъде 9 към 1.

"Аз не очаквам да бъде осуетен избирателния процес, каквото и да е искането на който и да е от участниците в изборите, тъй като конституцията и законите предполагат произнасяне в най-къси срокове по въпроси, касаещи местните избори", каза още Панайотов по повод възможността Драганова и Пейков да оспорват така предложените квоти в НДСВ.


Лидерите на Партията на българските жени и на движение "Оборище" Весела Драганова и Тошо Пейков поискаха от президента Георги Първанов две места в Централната избирателна комисия /ЦИК/ за местните избори.

"Предстои президентът да вземе своето решение, но ако предложените от нас две кандидатури не бъдат одобрени, ще сезираме Върховния административен съд /ВАС/", каза след края на консултациите при президента Весела Драганова, но не уточни имената на кандидатите.

В консултациите за разпределението на местата в ЦИК заедно с Драганова и Пейков участваха също вицепремиерът Пламен Панайотов и председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев.

"Уважаваме решението на президента, но ако то не бъде съобразено с политическата реалност, в рамките на която са нашите предложения, има основания да атакуваме това решение пред ВАС", посочи Тошо Пейков. По думите му съгласно новия и стария закон за местните избори правата са на страната на коалициите на парламентарно представените партии.

"Споразумението дава математическа основа за разпределение на местата в ЦИК, но не отразява изискванията на закона", посочи Пейков и допълни, че мандатоносителите искат през септември законът да бъде променен.

В отговор на въпрос Весела Драганова определи като политическо мислене вчерашните думи на президента, че ако няма съгласие в коалиция НДСВ, той ще уважи желанието на малките партии.

Илияна Ризова, Михаил Константинов, Иларион Иларионов и Красимир Вълев са кандидатурите на ОДС за Централната избирателна комисия /ЦИК/ за местните избори. Това съобщиха заместник-председателите на ПС на ОДС Димитър Абаджиев и Екатерина Михайлова преди да влязат на консултации при президента.

Димитър Абаджиев и Екатерина Михайлова уточниха, че ще искат секретарско място в ЦИК.

Кандидатурата на Красимир Вълев е на БЗНС- Народен съюз.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK