Компания зариби Дунав с над 90 хил. есетри срещу износ на хайвер

Видинската компания "Белуга" АД пусна 90 хиляди риби от вида руска есетра и 1500 от вида моруна в река Дунав, съобщиха от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Акцията е свързана със зарибяването на реката във връзка с предоставената квота на фирмата за износ на хайвер.

Рибките са отгледани в собственото рибовъдно стопанство на дружеството. Това е първото зарибяване на Дунав от "Белуга" за 2003 г. и първото за България, с което се пуска моруна в реката. През последните 10 години нито една компания, която печели квота за износ на хайвер, не е зарибявала с моруна, обясниха от ИАРА. Второто зарибяване за годината от видинската фирма ще бъде извършено на 5 август. Осемчленна комисия, назначена със заповед на изпълнителния директор на ИАРА, е установила видовата принадлежност, количеството на рибките, качеството и здравословното им състояние.

"Белуга" АД разполага с квота за износ в чужбина на 860 кг хайвер от моруна и 10 кг от руска есетра. В световен мащаб квотите се разпределят от Международната конвенция за търговия с редки и застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES). В България екоминистерството провежда търговете и избира фирмите, които могат да правят експорт на хайвер от моруна и руска есетра. Срещу това компаниите се задължават да пускат зарибителен материал от двата вида, за да не се нарушават популациите. За 2003 г. квотата на страната за износ е 1720 кг хайвер от моруна и 20 кг от руска есетра и няма промяна спрямо 2002 г. Количествата са разпределени поравно между двете лицензирани предприятия - "Белуга" и "Парпен Чобанов" - с. Болярци, Пловдивско. Те са съответно по 860 кг хайвер от моруна и по 10 кг от руска есетра.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK