Седем къщи в Стария Пловдив ще бъдат реставрирани с пари на ЮНЕСКО

Седем  къщи в архитектурния ансамбъл "Старинен Пловдив" ще бъдат реставрирани с помощта на ЮНЕСКО. Това предвижда Споразумение между Организацията на ООН за образование, наука и култура - ЮНЕСКО, и българското правителство, което министрите  одобриха на заседанието си днес. Това съобщи пред журналсти Петко Драганов, заместник-министър на външните работи.

Сградите се намират на централно място в града и са посещавани от туристи. Сред тях са къщите на Димитър Георгиади, Никола Недкович, Георги Клианти, Степан Хиндълджан.

Стойността на проекта, чийто срок за изпълнение е три години, е 999 738 долара. Парите ще се предоставят от Японския фонд за опазване на паметниците на културата към ЮНЕСКО. 


Спогодбата  ще бъде подписана по време на предстоящото официално посещение у нас от 26 до 28 август на генералния директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура. От името на  правителството на  България документът ще подпише министърът на външните работи Соломон Паси. 

Със своята история от над 4000 години Пловдив е един от най-древните градове в Европа с доказателства за тракийска, римска и византийска цивилизация. Консервацията в историческия център е започнала преди 50 години. До 1990 г. са реставрирани половината от общо 191 културни паметници в стария град.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK