Конфликт за имоти се разгоря в Ахтопол

Около 400 собственици на земи в района на Ахтопол заплашват с гражданско неподчинение, защото не могат да си ги получат, а имотите се използват от други. Те протестират срещу Министерството на земеделието и министър Мехмед Дикме, когото обвиняват, че иска да одържави атрактивни имоти в близост до морския бряг. Преди дни Върховният административен съд отсъди в ущърб на собствениците, но те заявиха, че са готови да стигнат и до съда в Страсбург. Недоволните притежатели на имоти край Ахтопол очакват да ги подкрепят и наследниците на земи от други райони на Черноморието, които имат проблеми с ползването на собствеността.

В спорния масив са смесени частни и общински земи. Преди време кметството имаше планове да изгради там "жилищен квартал за гражданите на Ахтопол". Въпреки тези намерения обаче кметът Бисер Колев не е завел дело, за да възвърне правото за ползване на общинските земи. Той призна, че на мястото ще бъде построено модерно селище. За него вече имало изготвен план.

Поземлената комисия в Царево е възстановила земите в землището на Ахтопол още през 1994/1995 г., но собствениците - потомци на бежанци от Тракия, не могат да влязат във владението им. През 1996 г. е имало опит да се одържавят отново въпросните парцели, но той е срещнал острия отпор на собствениците. След като поземлената комисия прави протокол и го отнася в съда, развитието на казуса е спряно.


Върху земите има бунгала на различни ведомства от тоталитарно време, като статутът им е на временни постройки. Когато поземлената комисия възстановява през 1994 г. земите, тя изпраща до кмета на Ахтопол уведомително писмо, че той не следва да подписва договори за наем с ползвателите на постройките, а със собствениците на земите.

Кметът е трябвало да върне всички предплатени суми и да уведоми собствениците, че договорите с почивните станции са прекратени.

Със заповед от септември 2002 г. министърът на земеделието Мехмед Дикме нарежда да бъде "преработена одобрената карта на възстановимите стари реални граници на землището на град Ахтопол". Заедно с това се подновяват опитите постройките да се нанесат на нов кадастрален план и да се узаконят.

На място на 18 юни 2003 г. отива само един експерт - инж. Росен Пондев, който трябва да изготви сам тройната техническа експертиза. Експертът констатира, че върху възстановеното землище има стотици бунгала на различни собственици - предприятия, фирми, държавни организации и бюджетни предприятия, много от които са разрушени, полуразрушени или опожарени. Т.е. назначената преди това от министерството комисия е съставила протокол, в който се твърди, че има изградено ваканционно селище, състоящо се от бунгала, сгради и огради, но такова на картата за възстановяване на земеделските земи не е отразено. Не е отразено и че нито едно от издадените строителни разрешения не отговаря на изискванията на закона. Въпреки това заповедта на министър Дикме стопира продажбата и ползването на земите от техните собственици.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK