Над 1 млрд. лв. данъци не са платени

Над 1.251 милиарда лева са неплатените данъци в България, съобщиха от Главна данъчна дирекция.

Преглед на публичния бюлетин, включващ длъжниците към бюджета с над 5 хиляди лева, показва, че Националният християнски съюз и Християндемократическата партия, които дължат общо над 35 милиона лева, все още не са платили задълженията си. В бюлетина остава и името на компанията "Аремиссофт", която трябваше да разработи софтуера на НЗОК, с дългове за около 155 хил. лева.

В публичния бюлетин фигурират и три дружества, които според справка в "Апис" са свързани помежду си, а общите им задължения надхвърлят 37 милиона лева. Става въпрос за пловдивското "Елпин трейд интернешънъл" АД (дължи 12.656 милиона лева), което притежава 50% от "Родопа трейдинг", което пък е със задължения към хазната в размер на 9.609 млн. лв. В същото време мажоритарният акционер на "Елпин трейд интернешънъл" - "Родопа импекс", има задължения към данъчните от над 15 млн. лв.


Последната актуализация на Публичния бюлетин показва, че новите длъжници са 71. Сред тях са пернишкото дружество "Кей Джи Ес" със задължения от над 4 млн. лв., "Сики 2000" ЕООД, което дължи 3.8 млн. лв., както и Георги Петров Георгиев с данъчни задължения от 1.380 млн. лв. Общият брой на неизрядните платци става 2585. На 29 от тях е забранено да напускат страната.

На МВР са предадени за отнемане на задграничните паспорти имената на още 30 души, а на Агенцията за държавни вземания - на 86 длъжници. От началото на септември данъчната администрация ще използва способите на принудително изпълнение не само срещу собствениците на дружества с просрочени задължения в особено големи размери, но и срещу членовете на контролните и управителните им органи.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK