Син депутат напуска парламента, за да стане общинар в София

Депутатът от СДС Николай Николов е готов да напусне парламента, за да стане общински съветник в столицата, научи "Дневник". Той е издигнат на първо място в листата за общинари от синята организация в район "Овча купел". Николов потвърди новината, но отложи съобщаването на мотивите си.

По неофициална информация депутатът, известен сред сините съветници в София с прякора Доктора, споделил, че в парламента никой не го познава, докато при добро стечение на обстоятелствата може да оглави бъдещия Столичен общински съвет (СОС). Преди да стане депутат, Николов беше зам.-председател на СОС и минава за близък на подалия оставка шеф на съвета Антоан Николов. Ако вземе решение да се кандидатира, на мястото му в Народното събрание ще влезе бившият председател на комисията по хазарта Христо Христов.

Николай Николов елегантно заобиколи забраната на НИС на СДС бъдещите сини съветници да не са в бордовете на общински дружества. Преди да влезе в парламента, той беше в съвета на директорите на "Егида", "Спортна София" и Четвърта многопрофилна болница за активно лечение, а сега е консултант на трите общински фирми. Общински съветници вече се шегуват, че той е прокарал пътека как да се заобикаля забраната, въведена с промените в Закона за местната администрация и местното самоуправление, съветници да участват в управлението на общинските дружества. Никъде обаче не е казано, че не могат да са консултанти.


От сегашните общински съветници водачи на районни листи на СДС са Милен Минчев ("Витоша"), който е в управлението на Търговска верига "Наш дом", и Нисим Гершон ("Възраждане"), който е в борда на Столичната компания за градски транспорт. Бившият шеф на Национална служба "Сигурност" Атанас Атанасов пък води листата в район "Изгрев".

Междувременно източници от ръководството на БСП потвърдиха, че братът на директора на Националната разузнавателна служба полк. Кирчо Киров - Володя Киров, има аспирации да попадне на избираемо място в листата за общински съветници на левицата. Кандидатурата му е издигната от районния съвет на социалистите в "Студентски град". На пленума на Градския съвет на партията, където ще бъде окончателно одобрена листата, обаче се очаква силна съпротива срещу Киров, защото той е един от членовете на комисията, която реди кандидатите по създадения вече модел за възрастов, полов и професионален баланс.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK