София продава курортни бази, за да ремонтира други

Столичното общинско дружество "Галатея" е започнало разпродажба на част от курортните бази на кметството в страната, както и големи общински терени в София, подходящи за производствени и складови бази. Това се разбира от публикувани обяви в Държавен вестник за 9 имота от март досега. От тях шест са продадени, съобщи изпълнителният директор на дружеството Антоний Лолов. Това са почивните бази в Поморие, Обзор, Тетевен, Говедарци, Рибарица и терен от 58.5 декара в София. Общата сума на продадените терени е малко над един милион лева. За други две станции в Обзор са сключени предварителни договори, а за терен от 44 дка в местността Къро, между "Метро 1" и "Горубляне" е обявена продажна цена от 760 хил. лв. На последната сесия Столичният общински съвет даде право на дружеството да продаде още седем имота. Три от тях са в София, останалите - в Китен, Бяла, Обзор и лагер над Лопушанския манастир.

"Галатея" продава имотите по най-често прилаганата от общината схема - преговори с потенциални купувачи. Прави се предварителна оценка на имота от лицензиран оценител. Продажната цена винаги е по-висока от оценката на оценителя с няколко хиляди, показват сключените сделки. Въпреки това тя е по-ниска от пазарната в момента почти двойно, сочи справка с порталите за недвижими имоти, както и допитвания до брокери.

Ученическият лагер в Говедарци например, който се простира върху 25 декара, с разположени 4 монолитни и 5 дървени сгради, 9 бунгала, столова с кухня, складови помещения и спортни площадки, е продаден за 160 хил. лв., или малко над 3 долара на кв.м. Според брокери урегулиран парцел с ток и вода в този район се продава на цена от 15 до 30 долара за кв.м. Аналогична е ситуацията и за останалите бази.


От близо 30-те почивни станции на Столичната община ще бъдат продадени около половината, каза Антоний Лолов. По думите му целта е с парите от продажбата да се ремонтира останалата база, така че да стане привлекателна за ползване. Досега за ремонти са похарчени около 2 млн. лв. Средствата са изразходвани за 14 детски лагера, които това лято са се ползвали. Направени са и два двузвездни хотела в Созопол и Балчик. Изцяло е възстановена и почивната база в Несебър.

В момента в капитала на "Галатея" са около десетина имота. Останалите предстои да бъдат вкарани след изчистването с проблемите около собствеността, обясни Антоний Лолов. Част от тях също ще бъдат продадени, за да се осигурят средства за ремонта на останалите. Изпълнителният директор на "Галатея" отрече, че дългосрочната цел е ремонтираните имоти също да бъдат продадени след време. Докато аз съм директор, такова нещо няма да предложа, каза Лолов.

Въпреки официалните мотиви за продажбите средствата от тях се оказват недостатъчни, за да се направи ремонтът на останалите бази. За да се реши проблемът, общинските съветници дадоха право на "Галатея" да продава и софийски имоти, които са с по-високи цени. Като начало "Галатея" получи два земеделски парцела от над 100 дка. Единствено общинският съветник от "Другите за София" и настоящ кандидат за кмет на БСП за София Стоян Александров реагира бурно, като подложи на съмнение способността на дружеството да продава имоти. "Защо терените не ги продава общинската агенция за приватизация, а ако е некадърна - да я закрием", възмути се преди време Александров.

Общински съветници му отговориха, че не разбира нищо и че ако се продават през агенцията, не можело да се гарантира, че парите ще отидат в "Галатея". Бившият вече председател Антоан Николов дори напомни на Александров, че ако е идвал редовно на заседанията на постоянните комисии, щял да бъде наясно с нещата и нямало да задава ненужни въпроси.

Така теренът до най-голямото предприятие за алуминиева дограма "Стилмет" в София вече е продаден. Цената на сделката е за 550 хил.лв., съобщи Лолов. Другият имот, в местността Къро, се предлага на цена от 9.5 долара за кв.м, докато пазарните цени на терените там са между 30 и 40 долара, твърдят брокери. "Въпреки че ми дадоха право да продам базата в Бяла, няма да го направя, защото се използва", твърди Лолов. За него е важно, че е изпълнил основната задача, за която е създадена "Галатея" - възстановяването на организирания отдих на софийските деца на ниски цени. Дружеството разполага с ремонтирана леглова база за 1500 деца. За този сезон вече са летували 3300 ученици. Още 100 сирачета са почивали за сметка на "Галатея" на морето, отчете Лолов. Цените за една смяна от десет дни варират от 78 до 110 лв., с включени нощувки, храна и транспорт. Колкото и да звучи невероятно най-много желаещи е имало за летуване с по-скъпите карти, твърди Лолов. Неговото обяснение е, че родителите предпочитали да дадат 20 лв. повече, но децата да бъдат по три в стая със собствен санитарен възел, каквито предлага базата в Обзор 2.

Общинските съветници обаче са недоволни. Причината е, че "Галатея" им вдигна повече от два пъти цените за нощувка. В Несебър от 3 лв. през миналата година сега цената е станала по 7 лв. За външни гости е 10 лв. В Созопол нощувката в хотел "Албатрос" е 12 лв. със закуска за общинарите и 15 лв. за гости. Въпреки недоволството близо 4000 общинари са почивали досега в трите бази в Созопол, Несебър и Балчик. Толкова са били гостите. Антоний Лолов отчита сезона като успешен. Амбицията му е следващото лято в общинските бази да почиват 7000 столични деца, а външните нощувки да са над 15 000.

-----------

Дружеството "Галатея" беше създадено с решение на общинския съвет от октомври 2002 г. с капитал 274 хиляди лв. Сега капиталът му е 1.9 млн. лв. Предметът на дейност е стопанисване, управление, изграждане и отдаване под наем на бази за развлечения и отдих. В борда на управление на "Галатея" са пет общински съветници - Богдан Стефанов и Стефан Фурнаджиев от СДС, Никола Раднев от БСП, Лиляна Елицина от "Другите за София" и независимата Аглая Конова.

Не може да се даде оценка за финансовото състояние на дружеството към 31 декември 2002 г., защото отчетеният 3-месечен период е свързан с организацията на дейността на дружеството, пише в приетия финансов отчет от Столичната община. Загубата на "Галатея" за 2002 г. е 101 хиляди лв., а краткосрочните задължения са 249 хиляди лв. До април 2003 г. дружеството е било на загуба, след това започва да печели, каза директорът му Лолов. Периодът съвпада със старта на продажбата на почивните бази. В общинската фирма работят 30 души със средна заплата от 231 лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK