Деца откриха разлят живак в жилищен квартал в София

Трети инцидент с живак за последната седмица беше регистриран от Гражданска защита. В понеделник към 19.30 ч. в службата са получили сигнал за разлят живак пред блок 70 в столичния квартал "Дружба".

Отровното вещество, което е било открито от деца, е събрано от спасителна група и експертите са обработили мястото със сяра. Според Свилен Илиев от дирекцията на Гражданска защита в столицата живакът се е разлял при счупване на промишлен термометър, който е бил изхвърлен край блоковете преди време. "Все още не можем да кажем какво е точното количество, защото сме го събирали с трева и пръст", каза Илиев. Според него последният бум на инциденти с живак е бил преди 7-8 години, а сега още не може да се говори за масов проблем.

В началото на седмицата при полицейска операция в бар в Ямбол беше арестуван 45-годишен мъж с 1.2 кг живак и пушка с рязана цев. Мъжът бил безработен и се опитвал да продаде отровното вещество в заведението. Все още не е ясно откъде е взел живака.

Дни преди това семейство от Панагюрище сигнализира в Гражданска защита, че е намерило живак в кисело мляко на бургаската фирма "Марси". Млякото беше изследвано в лабораториите на МВР и на Държавния ветеринарно-санитарен контрол и не беше открит живак в него. Проверка на експерти и полицаи в производствения цех на "Марси" установи, че е невъзможно случайно да попадне живак в кофичките. Цялата продукция на фирмата, за която имаше съмнения, че съдържа веществото, беше иззета. Близо 300 кг кашкавал, които зрееха в складовете на компанията, бяха поставени под възбрана. Върховната касационна прокуратура дори разпореди на обвинителите в Пазарджик да проверят сигнала. Ако живакът попадне чрез устата в човешкия организъм, той не е опасен. Отравянето се получава, ако бъде вдишван, обясни зам.-министърът на здравеопазването Любомир Куманов. Той подчерта, че острото отравяне с живак се проявява след два до четири часа.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK