София спира с кърпенето на дупките и дава 500 хил. лв. за проучване на улиците

Столичната община спира с кърпенето на дупките и минава на основни ремонти на уличната мрежа. Така променяме логиката на ремонтите, обяви кметът Стефан Софиянски. В понеделник той премина по няколко основно ремонтирани булеварди и улици през август. Общо 1.5 млн. лв. бяха похарчени за реконструкцията на девет улици, сред които "Раковски", "Св. Георги Софийски" и "Гео Милев".

"Тези улици бяха с над 80 процента кръпки по асфалта. Улицата е като дрехата, не може непрекъснато да я кърпиш и тя да става за носене", обясни образно смяната на логиката Софиянски. Кърпенето на дупките е технология на бедността, допълни го заместникът му Иван Гечев, отговарящ за строителството и инженерната инфраструктура в общината. Ако спечелим нов мандат, ще направим изследване на цялата пътна настилка в столицата, обеща Гечев след осемгодишното управление на града. Общината ще открие след изборите процедура за избор на фирма, която да направи анализ на състоянието на улиците. Това ще стане най-вероятно по Закона за обществените поръчки. "Проучването ще определи кои булеварди, мостове и пешеходни подлези трябва да бъдат ремонтирани основно. Ще се изготви и график на текущите ремонти. Проучването ще отнеме около 4-5 месеца и ще струва около половин милион лева", пресметна инж. Гечев.

Около 60 на сто от пътната настилка в София се нуждае от основен ремонт, допълни той. Според него между 30 и 50 милиона евро годишно са необходими за поддръжката на отлична пътна мрежа. Това е непостижима сума, защото надхвърля размера на цялата инвестиционна програма на столицата и остава само мечта, заяви инж. Гечев.

В момента по-значимите ремонти в София са около 380. Те обхващат подмяна на пътната настилка, водопроводни тръби, както и ремонтите на "Топлофикация", отчете инж. Гечев. Основен изпълнител на ремонтните дейности в центъра е общинското дружество "Пътища и съоръжения". Улиците "Родопски извор" и "Гергина" са ремонтирани от частната "СК-13 холдинг", а ул."В. Григорович" - от "Гарантстрой-92". Инвеститорският контрол се осъществява от общинската фирма "Софинвест".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK