“Света Марина” се сдоби с информационна система

Във варненската университетска болница "Св.Марина" приключи поредният етап от изграждането на болничната информационна система. В нея вече работят около 100 работни станции, свързани в мрежа, които позволяват пълното проследяване на пътя на пациента - от регистрацията до изписването му. На откриването на информационната система днес присъстваха главният секретар на Министерството на здравеопазването Красимир Гигов, ректорът на медицинския университет проф.Темелко Темелков, директорът на "Св.Марина" д-р Красимир Иванов.

Проектът е съвместен с университетската болница "Inselspital" в Берн, обясни д-р Иванов. Швейцарските партньори са осигурили 60 хиляди долара. Застрахователната компания "Сува" е подарила на варненската лечебница 300 компютъра и периферните устройства.

Софтуерът е разработен специално за "Св.Марина".


Системата ще повиши контрола, лекарите ще могат да преценяват издръжката на всеки болен и да снижават разходите, като спестяват безсмислените изследвания. Вече не е възможно и изписване на лекарства извън историята на заболяването на пациентите, допълни д-р Иванов.

Предстои в информационната система да бъдат включени центърът по образна диагностика, операционните, ендоскопският и ехографският център. Това ще даде възможност за развитие на

телемедицината, като лечебницата се включи в международния обмен на информация. До края на годината вече ще имаме възможност за осъществяване на телемостове, увери директорът на болницата.

Днес в "Св.Марина" бе открита и нова клиника по ортопедия. Парите за ремонта на помещенията - 200 хиляди лева, са от Министерството на здравеопазването. До края на декември в болницата ще бъдат направени две операционни, които ще обслужват

новата клиника. Още две хирургични зали ще бъдат открити за бъдещия трансплантационен център в "Св.Марина".

Тази година болницата има договор със здравната каса по 53 клинични пътеки. Броят на болните, минали по тях през първото 6-месечие е 4392 души. За цялата 2002 г. по пътеки са били лекувани 5514 болни. Касата покрива по-малко от половината разходи, припомни д-р Иванов. Според него фактическата издръжка на един болен е 808 лева, докато средната стойност по една пътека е 392 лева. Задълженията на лечебницата са около 2,3 милиона лева.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK