За детски надбавки през 2004 година са предвидени 263 млн. лева

В бюджета за следващата година са предвидени 263 милиона лева за детски надбавки. Това е заяви в Русе заместник-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова.

През 2004 г. размерът на семейните помощи за деца ще бъде увеличен от 15 на 18 лв. За децата с увреждания повишението ще е от 30 на 36 лв. независимо от доходите на семейството.

Родителите на 1 150 000 деца ще получават детски надбавки през следващата година. "По този начин правителството е изпълнило поетия в началото на мандата си ангажимент да увеличи двукратно размера на месечните помощи за деца", посочи заместник-министърът Иванка Христова.


Тя се е срещнала в Русе с представители на 42 неправителствени организации, които работят по предучилищната подготовка на деца от високорискови общности по проекта "Реформа за повишаване благосъстоянието на децата в България".

Детските месечни добавки ще нараснат през 2004 година на 18 лева. Това съобщи в Русе заместник-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова. Увеличението от три лева вече е уточнено с Министерството на финансите, посочи тя.

При децата с увреждания също ще има нарастване на добавките. Родителите им получават двойни добавки плюс още 28 лева, което през 2004 година означава 64 лева на месец. Ще се запази условието да се изплащат детски добавки на родители, при които средният доход на член от семейството е до 200 лева.

През следващата година с добавки ще бъдат подпомогнати общо около 1 150 000 деца и още 17 000, които са с увреждания. Заместник-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова днес участва в национална среща на представители на 42 неправителствени организации, които работят по предучилищната подготовка на деца от високорискови общности по проекта "Реформа за повишаване благосъстоянието на децата в България".

На тази тридневна среща ще бъдат изработени препоръки за предучилищното обучение на деца от общности в неравностойно положение, ще бъдат представени и конкретни успешни практики.

Общият брой на децата, включени в предучилищната подготовка от юни миналата година досега, е 4 102 от десетте пилотни общини на проекта - София, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Сливен, Бургас, Варна, Търговище, Шумен и Русе. Предучилищната подготовка се осъществява със средства, отпуснати

от правителството и от дарение от Японския фонд за социално развитие. Общата сума, предоставена на неправителствените организации е 2 022 422 лева.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK