Прокурорите и адвокатите "редактират" промените в конституцията

Представителите на съда, прокуратурата, следствието и адвокатурата поставиха разнопосочни изисквания пред народните представители за промените в конституцията. В парламента във вторник постъпиха забележки към текстовете между първо и второ четене, изпратени от Асоциацията на прокурорите (АП), Върховния касационен съд (ВКС), Националната следствена служба (НСлС) и Висшия адвокатски съвет (ВАС). Временната парламентарна комисия за промени в конституцията трябва да разгледа постъпилите становища и да формулира предложения за второ четене. Между второто и третото гласуване няма да има възможност за корекции. Крайният срок за окончателното приемане на поправките е 30 септември. Заради краткия срок, в който конституционните поправки трябва да бъдат гласувани, се очаква засилване на натиска и активирането на различните депутатски лобита от страна на висшите представители на съдебната власт. Въпреки че писмата им формално приветстват промяната, а главният прокурор изпрати и поздравителен адрес до парламента, магистратите дават знак, че ще бранят до последно статуквото.

Асоциацията на прокурорите и Висшият адвокатски съвет са изразили най-много несъгласия с постигнатия между политическите сили консенсус по конституционните поправки. Те са твърдо против въвеждането на мандатност за ръководителите в съдебната власт и техните заместници. "Въвеждането на мандатни длъжности би създало нестабилност", пише в мотивите на прокурорите. "Установяването на мандатност е направо ненужно и може би дори вредно", гласи пък становището на ВАС. Според европейските експерти обаче именно въпросът за мандатността е ключов за началото на реформата в системата.

Асоциацията на прокурорите настоява да отпадне разпоредбата, която дава възможност на 1/5 от членовете на Висшия съдебен съвет да прави искане за сваляне на имунитет на магистрат. Според асоциацията това следва да е право само на главния прокурор, както е в момента. Обратното на тях пък следователите настояват искането за снемане на имунитет да се прави и от министъра на правосъдието и директора на НСлС. Освен това прокурорите са против и предлаганото ново основание за освобождаване на магистратите - навършване на 65 години. Според тях това решение било прибързано.


Единственото възражение на ВКС е против разпоредбата несменяемостта да отпада "при извършване на действия, уронващи престижа на съдебната власт". Съдиите са на мнение, че така ще се създадат предпоставки за субективизъм и има опасност да бъдат отстранявани неудобни магистрати: "В гръцката конституция като основание за освобождаване на магистрат е предвидено освен "тежко дисциплинарно провинение" и "професионална непригодност". Загубата на професионални качества, доколкото ни е известно, е единственото основание за прекратяване на мандата на съдия в САЩ". Спорът на ВКС е с министъра на правосъдието Антон Станков, който държи приетата от парламента редакция да не се променя.

Президентът Георги Първанов от своя страна заяви по време на конференцията "Измененията в конституцията в глава "Съдебна власт" - реалности и перспективи" в столичния хотел "Шератон" вчера, че след промените в конституцията е необходимо да се променят и законите, които уреждат съдебната власт. Според държавния глава поправките на основния закон не могат да бъдат панацея, а успешна борба срещу престъпността няма да има без задълбочен анализ на законодателството в тази област. Първанов отбеляза, че е необходимо хората, които приемат законите, и тези, които ги прилагат, да седнат на една маса и да се разберат за промените, които са необходими. Държавният глава предупреди, че искания за промени в конституцията, които надхвърлят вече постигнатия консенсус, могат да забавят скоростта на присъединяване на България към ЕС. Според него подобни искания обслужват лични, партийни и корпоративни интереси.

Посланикът на САЩ в България Джеймс Пардю изтъкна, че българската конституция от 1991 г. прекалено се е концентрирала върху независимостта на съдебната система, но не е осигурила механизъм за отчетност на магистратите. Посланикът наблегна върху необходимостта от отчетност за всички звена на съдебната система - отгоре до долу и "най-вече за тези, които се намират най-горе в йерархията".

Заместник-председателят на парламентарната група на НДСВ Борислав Цеков призна, че в сегашния си вид промените в конституцията имат значение най-вече за интеграционните процеси. Колежката му от ОДС Екатерина Михайлова декларира, че сините ще настояват за още промени в основния закон в частта му за съдебната власт, включително и структурни. Според СДС е необходимо прокуратурата и следствието да бъдат извадени от съдебната система.

Любен Корнезов, заместник-председател на ПГ на "Коалиция за България", подчерта, че БСП е против конституционния волунтаризъм и "закъснелия конституционен пубертет" на някои политици. Според Корнезов причините за упадъка на съдебната система са три: общият упадък на държавността, постоянно променящото се и политизирано законодателство и организационното състояние на самата съдебна власт. Соцдепутатът призова за закриване на квазиюридическите факултети и се обяви за система, която гарантира навлизане на млади кадри в съдебната система. Корнезов смята още, че мандатността трябва да бъде прилагана само от окръжно ниво нагоре.

каре за 1-ва

Представителите на европейските институции - Кристоф Щок от делегацията на Европейската комисия и португалският съдия Орландо Алфонсо от Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, препоръчаха да се направи разграничение между имунитета и несменяемостта на съдиите и тези на прокурори и следователи. Съдът е независим, а прокуратурата е автономна и тези две понятия означават две различни неща, подчерта съдия Алонсо. Независимостта на съда трябва да бъде гарантирана не само на думи, а чрез конкретни механизми, допълни Алонсо и призова българските политици внимателно да прецизират уредбата на имунитета и несменяемостта на магистратите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK