Министерството на земеделието иска да строи екарисаж в София

Министерството на земеделието и горите иска да строи екарисаж в София. Това се казва в писмото на Янко Иванов, генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), която е на подчинение на ведомството на Дикме, до столичния кмет Стефан Софиянски. В понеделник общинският съвет даде мандат на кмета да участва в преговорите за изграждането на екарисажа, като защитава интересите на софиянци от екологична гледна точка.

Категорично съм против строителството на екарисаж в столицата, каза зам.-кметът по екологията Борис Спиров, който беше вносител на докладната записка. Неговото лично мнение е, че най-подходящото място за изграждането му е край Костинброд, защото там има достатъчно суровина за преработка.

Земеделското министерство обаче иска обектът за изгаряне на животински отпадъци да бъде построен на ул. "Чепинско шосе", в землищата на общините Кремиковци и Нови Искър. Според главния архитект на София Стоян Янев мястото от 56 декара се намира в непосредствена близост до жилищни групи в района и отстои само на 1600 метра от жилищните квартали "Враждебна" и "Левски Г". Според нормативните документи екарисажът трябва да бъде най-малко на 1500 метра от жилищата, каза Борис Спиров, който беше министър на екологията в правителството на Филип Димитров.


Директорът на НВМС посочва в писмото си, че теренът отговаря на изискванията и е съгласуван със столичното ХЕИ. Проектът за строителството вече е одобрен от Европейската комисия в България и се финансира по програмата ФАР. Според приложеното инвестиционно намерение на земеделското министерство екарисажът ще бъде държавна собственост. Заводът ще обслужва цяла Западна България. Годишният му капацитет ще бъде 20 хиляди тона и ще осигури работа на 60 души. Планира се да бъде построен до октомври 2006 г.

Заводът за преработка и обезвреждане на животинските отпадъци ще произвежда желатин и суровини за производството на козметични продукти, каза Борис Спиров. По думите му екарисажът ще преработва между 40 и 60 тона отпадъци от месокомбинатите. Изграждането му ще струва между 8 и 10 млн. евро в зависимост от капацитета, като 80 на сто от средствата се отпускат от ФАР, останалите - от държавата, уточни заместникът на Софиянски.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK