Правата на психично болните у нас се нарушават

"Правата на деца и възрастни с психични увреждания у нас се нарушават", заяви адвокат София Разбойникова от фондация "Български адвокати за правата на човека" по време на обучителен журналистически семинар на тема "Правата на хората с психични болести".

"Законопроектът на Закон за здравето беше приет на първо четене в парламентарната комисия по здравеопазване, но едва когато имаме самостоятелен закон за психичното здраве, тогава ще се впишем в международните стандарти. Правата на хората с психично заболяване, гарантирани с чл. 52 от Конституцията, системно се нарушават в страната ни", добави тя.

В главата "Психично здраве" на Закона за здравето трябва да се гарантира на пациента, че преди той да бъде затворен в специализирано заведение няма да е лишен от контакти с близки или с адвокат. По думите й нормативната уредба у нас е морално остаряла, тъй като пациент, поставен под принудително запрещение, получава статута и правата, които имат лицата до 14- годишна възраст.


"Друг проблем в нормативната база е значението на термина "принудително лечение". То продължава 30 дни, а това е вид лишаване от свобода", уточни адвокат Разбойникова. Това противоречи на Конституцията, тъй като човек може да бъде лишен от свобода от съответните органи за не повече от 24 часа, добави тя.

Семинарът се организира от неправителствената организация "Женевска инициатива в психиатрията" със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика. В него участват журналисти и потребители на психиатрична помощ от сдружението "Децата на Кубрат".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK