Малките фирми ще са с предимство при търгове

Малките и микропредприятията ще ползват преференции по Закона за обществените поръчки от 15% през 2004 г., 10 на сто през 2005 г. и 5% през 2006 г. Това предвиждат промени в Закона за обществените поръчки, предложени от Агенцията за малки и средни предприятия (АМСП), съобщи нейният председател Ангел Деспотов.

За да ползват преференцията, предприятията ще трябва да се включат в доброволния регистър на агенцията, който сега съдържа данни за едва 600 компании от общо около 270 хиляди малки и средни предприятия в страната. Агенцията ще направи промени във формата за регистрация, за да улесни максимално предприемачите, обеща Деспотов. Идеята е колкото е възможно повече компании да бъдат обхванати чрез регистъра, за да има връзка между намеренията на агенцията и нуждите на бизнесмените. След като АМСП се слее с Агенцията за насърчаване на търговията, което също е предстоящо, в регистъра ще се включат и износителите и така ще се получава пълна картина за проблемите и исканията на българските компании, коментира Деспотов. Той добави, че от следващата година Националният статистически институт ще разшири програмата на изследванията си в полза на малките предприятия.

Само с между 460 и 600 компании ще се увеличи броят на малките и средните фирми, след като влезе в сила европейското определение за тези компании, заложено в проектопромените на закона за тях. Очаква се Народното събрание да го разгледа до края на годината. Според определението микро- ще са предприятия с персонал до 10 души и годишен оборот до 3.9 млн. лв., малки са тези с до 50 заети и оборот до 19.5 млн. лв., а средни - до 250 заети, с оборот до 97 млн. лв.


България ще бъде домакин на 33-тия Световен конгрес на представителите на малкия и средния бизнес през 2006 г., който ще е на тема "Малките и средните предприятия в информационния век", съобщи Деспотов. Намерението на домакините е да поканят собственика на "Майкрософт" Бил Гейтс да участва във форума. Очакват се около 1500 представители на малкия и средния бизнес, членове на правителства и неправителствени организации от цял свят.

- - -

Безработицата паднала до 12.98%

През август безработицата намаля до 12.98% при 13.21% през юли, съобщи Министерството на труда. Това е най-ниското равнище от лятото на 1999 г. и е под средното за 12 държави от Централна и Източна Европа. Спрямо август 2002 г. броят на безработните е намалял с близо 170 хиляди. През осемте месеца на 2003 г. заетите работни места в реалната икономика са с 8000 повече в сравнение със същия период на миналата година, отчита министерството. За една година броят на продължително безработните е намалял със 75 хил. души заради програмата “От социални помощи към заетост”. През последните 12 месеца над 62 хил. безработни младежи до 29 години са намерили работа, като половината от тях - в реалния сектор. Само през август са започнали работа 16 956 души, от които на първичния пазар на труда - 11 509, а по програми за заетост - 5447.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK