"Алфа рисърч": БСП води във Варна, Бургас и Стара Загора

Листите на БСП и левицата изпреварват останалите политически сили във Варна, Бургас и Стара Загора, показва представително изследване на "Алфа рисърч" от 19 - 23 септември. Проучването, което обхваща още София и Пловдив, показва стартовите позиции на основните политически сили в петте най-големи града в началото на предизборната кампания.

Кандидатът за кмет на "Коалиция за България" във Варна Кирил Йорданов се подкрепя от 39.3 на сто от гражданите, следван от претендента на СДС Ванухи Аракелян - 11.6 процента, и областния управител на града, подкрепен от НДСВ, Яни Янев. В Бургас водят двамата леви кандидати. Сегашният кмет Йоан Костадинов, който въпреки решението на БСП да издигне Стойко Танков се бори за трети мандат, има подкрепата на 34.8 процента от гражданите. Танков е на второ място с 8.1%. Трети е кандидатът на сините Иван Витанов с 5.7 на сто подкрепа. В Стара Загора сегашният ляв кмет е начело с 23.3 процента пред издигнатия от СДС Цанко Яблански, който има 23.1 на сто подкрепа.

Намеренията на избирателите за гласуване за общински съветници също са в полза на БСП и партньорите й от "Нова левица".


В Пловдив и София обаче гласоподавателите продължават да са резервирани към социалистическата партия. В столицата 26.5 на сто от гражданите са склонни да гласуват за сегашния кмет Стефан Софиянски. На второ място е Надежда Михайлова с 13.3 процента, следвана от Стоян Александров с 12.4 процента. В Пловдив кандидатът на синята партия Иван Чомаков убедително води пред претендента на левицата Захари Георгиев с 16.7 на 9.5 %.

Социолозите очертават няколко тенденции от проучването - активността при гласуването за кмет е по-висока, отколкото тази за общински съветници, регистрацията на голям брой кандидати за участие в изборите предизвиква разпиляване на гласовете и мажоритарният характер в изборите за кмет ще бъде ясно изразен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK