НДСВ ще заеме мястото си в политическия център, прогнозират политолози

След 800 дни управлението на Симеон Сакскобургготски е белязано и с положителни, и с отрицателни знаци, но вторите са повече в сферата на възприемането, отколкото на обективните критерии. Тази идея доминираше на научната конференция, организирана в неделя от Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски" с директор проф. Петър-Емил Митев. НДСВ се очертава като центристка партия, но за да стане това, е необходима обединяваща идея, а не само харизматичен лидер - тази позиция изрази политологът Андрей Райчев. Според него Симеон Сакскобургготски трябвало да разбере, че не може да съществува силна партия с име на нейния лидер. Той разви тезата, че е неизбежна еволюцията във функциите на НДСВ. Разрушаването на двуполюсния модел е началната задача, която е вече изпълнена, а сега тази формация влиза в своята "следпреходна фаза", смята Райчев. Окончателната раздяла с двупартийния модел ще настъпи според него тогава, когато НДСВ заеме категорично своето място в политическия център, утвърждавайки се като либерална партия.

Ако НДСВ не успее да се утвърди като партия, "смъртно раненият двуполюсен модел ще засмуква части от центъра", а той ще се запълва с квазицентристки фрагменти, провъзгласяващи се за силна ръка, за да отговорят на "народните тежнения", смята Андрей Райчев. Според него след 5-10 години състоянието на страната ще се подобри, стига "политикът след Сакскобургготски също да продължи възходящата градация в управлението на страната". На конференцията впечатлиха с ерудицията си и младите политолози, победители в конкурса "Рационална сметка за 800-те дни", организиран от института "Иван Хаджийски".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK