Нова дирекция в МВР ще контролира чужденците

Към МВР ще бъде създадена Дирекция "Миграция", която ще осъществява административен контрол върху пребиваването на чужденци в България, предвиждат промените в Закона за МВР, гласувани на първо четене от парламента в петък. Сред задълженията на новото звено са издаване, отказване и отнемане на разрешения за дългосрочно пребиваване на чужденци, установяване на незаконно пребиваващи чужденци, както и дейности във връзка с издаването на документи за пътуване на чужденци от дипломатическите и консулските представителства на други страни в България.

Дирекцията ще организира и осъществява съпровождането до границата на чужди граждани, които трябва да бъдат експулсирани. Звеното ще събира информация за миграционните процеси и ще предлага мерки за регулирането им. Самостоятелно или съвместно с други служби и държавни органи дирекцията ще извършва проверки, свързани с противодействието на нелегалната миграция и ще предприема превантивни мерки.

Създаването на орган за миграционен контрол е предвидено в пътната карта на България за присъединяване към ЕС, както и в актуализирания план за приемане на Шенгенското законодателство, посочва в мотивите си вносителят - Министерският съвет.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK