Студентите искат от новия кмет ясна визия за Студентския град

Частните строежи върху реституирани зелени площи в Студентския град и строителството, несъобразено с нуждите на живеещите в града, бяха сред основните въпроси, поставени от студенти на кандидати за кметове на София.

В дебата в Националната спортна академия/НСА/ участваха кандидатите за кметове на НДСВ - Васил Иванов-Лучано, на левицата - Стоян Александров, на Съюза на свободните демократи - Стефан Софиянски, и на коалиция Движение "Гергьовден"- БЗНС-НС - Демократическа партия - Любен Дилов-син. Кандидатът на СДС за кмет на столицата Надежда Михайлова не дойде на срещата.

Васил Иванов-Лучано отбеляза, че има върнати терени, които се намират по средата на спортни писти в НСА или са част от игрищата в академията. "Докато съм министър на спорта, а и ако бъда избран за кмет на София, няма да допусна никой да влезе в НСА", заяви той. По думите му това трябва да важи и за целия Студентски град. Иванов каза, че ще се търсят начини за обезщетяване на собствениците и посочи, че базата на НСА е определена за предолимпийска подготовка.


Васил Иванов и Любен Дилов-син заявиха, че е необходимо да има мораториум върху строежите в Студентски град до окончателното приемане на стратегия и кадастър и на отделен градоустройствен план.

В отговор на въпрос Васил Иванов отбеляза, че общината има големи възможности да увеличи печалбата си. Най-голямата чужда инвестиция може да бъде олимпиадата през 2014 г., ако София бъде избрана през 2007 за неин домакин, посочи той.

Стоян Александров каза, че в рамките на бъдещ Закон за София трябва да има специален раздел за Студентски град, а общината да регламентира в града да се строят обекти, които ще са от полза на жителите му. Трябва да положим усилия да запазим

уникалността на Студентски град, но не всичко е в ръцете на общината, реституцията върви по съдебен ред и е необходима законодателна промяна, за да се спре ставащото, отбеляза той. По думите му е било възможно общината да положи повече усилия и да прояви повече загриженост във връзка с обектите, които се строят в Студентски град.

Стоян Александров каза, че би могло да се помисли за денонощни автобуси до Студентски град, но отбеляза, че за това са необходими големи разходи.

Стефан Софиянски обясни пред студентите, че ако един обект отговаря на изискванията за строителство, само общината и съседите имат право да възразят срещу изграждането му. Той уточни, че студентите нямат статут да възразяват. Попитан защо

се строи през лятото, когато в Студентски град няма хора, които да могат да възразят срещу изграждането на някои обект, Софиянски обясни, че зимното строителство е с около 30-40 на сто по-скъпо.

Стефан Софиянски посочи, че ангажиментите на общината в Студентски град са във връзка със средата, в която живеят студентите. Необходими са значителни инвестиции за подобряване на състоянието на общежитията, отбеляза той и съобщи, че е

разговарял с Васил Иванов-Лучано в София да се проведе универсиадата през 2005 година, за да бъдат привлечени инвестиции.

В програмата си, свързана със Студентски град, Любен Дилов-син предлага да се приеме закон за превръщането на града в отделна административна единица, с пряк избор на формите на самоуправление, собствен бюджет и администрация. Дилов предлага и денонощни автобусни линии до Студентски град, да се приеме

специална стратегия за преференции на студентски семейства, както и да има машини за безалкохолни напитки във всяко общежитие.

В отговор на студентски въпрос Дилов заяви, че преди да се търсят чужди инвестиции, трябва да се говори за вътрешните. По думите му парите, които се изразходват, се харчат лошо и некоординирано.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK