Смяната на Конституционния съд премина необичайно хладно

Четиримата новоизбрани конституционни съдии Владислав Славов, проф. Мария Павлова, проф. Емилия Друмева и проф. Евгени Танчев във вторник положиха клетва на сдържана церемония и без традиционните официални тоги. За първи път на събитието не присъстваха техните предшественици. Бившите вече съдии Георги Марков, Пенка Томчева и Тодор Тодоров не дойдоха да поздравят колегите си, каквато беше практиката досега.

Не мога да коментирам отсъствието им, защото може наистина да имат основателна причина, за да не дойдат, каза Славов. Председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров също отказа коментар. Участници в церемонията я определиха като суховата и бяха изненадани, че президентът Георги Първанов не приветства официално конституционните съдии.

Още в първия ден, в който вече не е член на съда, Марков публикува остра политическа статия, в която призова премиера Симеон Сакскобургготски да се оттегли от поста си след местните избори. Конфликтът на Марков с мнозинството в парламента излезе наяве през лятото, когато спешно беше променен Законът за съдебната власт и беше въведено изискването председателят на Върховния административен съд (ВАС) да се избира с мнозинство от 2/3 от Висшия съдебен съвет (ВСС). Поправката получи името "анти Марков", защото той беше основният кандидат за поста.


“За пръв път в 14-годишната история на българския демократичен преход на клетвата в Конституционния съд не присъства законно избран председател на ВАС. Това не говори добре за държавността”, заяви Григоров. Според него ВСС е в състояние да избере достоен и приемлив за цялото общество председател на ВАС. “Аз съм доволен, че това показва, че тези неморални действия на управляващото мнозинство, което за 24 часа промени закон, увеличавайки квотата, необходима за избор на такъв председател с оглед на персонално лице, е нещо недопустимо”, заяви Григоров.

"Административното правораздаване е изключително важно, защото то дава възможност държавата да бъде контролирана по някакъв начин", заяви пред Би Ти Ви членът на ВСС Нели Куцкова. Според нея "всяка политическа сила, когато е в опозиция, вдига високо глас за независимост на съдебната власт и съдебния контрол, а когато е управляваща, изведнъж съдът, особено ВАС, започва да й пречи". “Аз не мисля, че и в следващия Висш съдебен съвет бихме могли да сме сигурни, че ще се съберат необходимите 17 гласа за избора на председател на ВАС”, каза Куцкова. Неизбирането на председател е определено от политически интереси, които са подплатени с икономически, каза тя.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK