"Подъ липите" - механа в центъра на София

Известната в продължение на десетилетия столична кръчма "Подъ липите" официално беше открита след цялостна реконструкция. Заведението, което се намира в квартал "Лозенец", на улица "Елин Пелин" 1, съществува от 1926 г. и оттогава трупа богата история.

През 20-те години на миналия век в тази част на София се появяват къщи на известни артисти, журналисти и писатели. Преминал в оставка след Ньойския договор, генерал Стефан Тасев взел заем от държавата и построил къща. В приземния етаж отворил през 1926 г. кръчмата "Селект". Първият кат оставил за семейството си, а втория дал под наем. Постепенно кръчмата започнали да посещават Елин Пелин, Ангел Каралийчев, Сирак Скитник, Елена Снежина и много други бележити българи. Там те бъбрели, пиели вино от Карабунар и Виноградец и пишели статии и разкази.

Липите били вече шест годишни, когато един ден Елин Пелин се обърнал към кръчмаря с думите" "Що за име е това "Селект"? Я, виж как ухае! По-добре да я кръстим "Подъ липите"!" След два дни над вратата била окачена новата табела. Писателят живеел наблизо, но често предпочитал да работи през деня в кръчмата. През 1930 г. в етажа за наематели на Тасеви се нанесла Дора Габе. Тя обзавела тавана с миндерлъци и дървени шкафове в битов стил. И Елисавета Багряна била сред най-честите посетители на този дом.


По времето на социализма къщата става държавна собственост и заведение към "Обществено хранене". То станало любимо място за срещи на служителите в Българското национално радио. През 1991 г. наследниците на ген. Тасев продават къщата на Августин Пейчинов.

Днес приземният етаж на заведението е превърнат в истинска механа с автентична битова атмосфера, създадена от огнището, чергите, дървените маси и столове. В този стил е и закритата зимна градина. На първия етаж пък ще откриете три уютни салона, обзаведени по стар градски маниер.

Менюто на заведението е с традиционна българска кухня по изпитани във времето рецепти. Всички манджи са приготвени на огнище в гърне. Салатите, които се предлагат, са Шопска (2.80 лв.), Овчарска (3.50 лв.), Донина (2.20 лв.), Каракачанска (2.40 лв.), Калугерска (2.90 лв.) и Зетьова (2.10 лв.). Може да опитате и супа от телешки опашки, рибена чорба, агнешка курбан-чорба или боб в гърне. Интерес предизвикват и гозбите Мадурници, Кашници и баници в подница на цени от 1.80 до 4.90 лв. Ястията от меса са Кавърма по воденичарски (4.80 лв.), Тюрлюгювеч по добруджански (5.40 лв.), Кюлбастия (4.80 лв.), Кожльовски гювеч (7.90 лв.), Пилешка кавърма (4.80 лв.), Пъдпъдъци в патладжан (11 лв.) и Телешко филе с манатарки (7.90 лв.). За тези които предпочитат рибата е Шаран на керемида (6.40 лв.), Пъстърва на скара (6.90 лв.) и Пържен сом (8.90 лв.). В менюто ще откриете и голямо разнообразие от ястия на скара на цени от 1.20 до 9.90 лв. Тиганици са озаглавени ястия като Миш-маш (3 лв.), Дроб по селски (2.10 лв.), Задушени телешки сърца (2.70 лв.) и Покрекло (3.20 лв.). За десерт може да избирате между печена тиква с мед и орехи (2.30 лв.), домашен сладолед с орехи (1.90 лв.), кисело мляко със сладко (2.30 лв.), крем карамел (1.60 лв.) и баница с локум (1.90 лв.).

Ключови думи към статията:

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK