Модерен софтуер управлява делата

Нова, изцяло компютъризирана система за управление на съдебните дела е разработила Американската агенция за международно развитие (USAID). Тя е предоставена безплатно на Висшия съдебен съвет и магистратите са взели решение да бъде внедрена във всички съдилища в България. Очаква се средствата за компютъризацията на съдебната система и инсталирането на софтуера да дойдат от няколко европрограми.

Тази деловодна система вече работи успешно в окръжния и районния съд в Благоевград, както и в районния съд в Смолян. Използването на софтуера гарантира прозрачност в работата на съдебната система и подобрява ефективността й, твърди директорът на проекта за развитие на съдебната система на USAID Кен Стюарт. Още при постъпването на жалбата или исковата молба се отваря електронна папка на делото паралелно с тази на хартиен носител. Тя съдържа всички документи на делото и отразява всяка стъпка от развитието на съдебния процес.

Потребителите - деловодители, секретари и съдии, имат различни нива на достъп до документите.


Деловодната системата има богати възможности за справки. Може да се търси, като се въведе номер на делото, име на страна или дата на насрочено заседание, както и по текстова фраза.

"Едно от основните преимущества на автоматизираната система за управление на делата е бързината. С нея делото може да бъде препратено по електронен път на следващата съдебна инстанция за минути. Така се спестяват и средства по транспортирането", обясни Стюарт. Така между районния и окръжния съд в Благоевград вече се обменят дела.

Според Радостина Михалкова, консултант по проекта, програмата е гъвкава и може много бързо да се адаптира към всяка нова нужда на правораздаването.

Тя обясни, че така е бил разработен софтуерът за работа с изпълнителните дела. С неговото внедряване работата на изпълнителната служба се облекчава значително, защото призовките за доброволно и принудително изпълнение, както и запорните съобщения се създават автоматично от системата и има минимална човешка намеса. Така се ограничава възможността за допускане на неволна грешка, твърди Михалкова. Електронната деловодна система ще е достъпна и през интернет и гражданите ще могат да намират по всяко време информация за делата.

По този начин гражданите ще могат да "изтеглят" от интернет някои по-често употребявани бланки и формуляри.

На подобен принцип е изградена и деловодната система на Върховния административен съд (www.sac.government.bg), който чрез интернет дава достъп до избрани документи от папките на делата. Варненският окръжен съд първи направи сайт на адрес www.vcourts.org и от началото на май предлага уникална услуга на гражданите и адвокатите - изпращане на SMS или имейл при насрочване или решаване на делото. Съобщението на мобилния телефон струва 1 лв., а електронното писмо 2 лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK