Само 10% от администраторите на лични данни са подали заявления

Избори 2022

Работодателите не трябва да вадят удостоверения за актуално състояние и копия от съдебната регистрация, за да се регистрират като администратори на лични данни, напомниха от програма "Достъп до информация". Регистрацията е безплатна и става само със заявление до комисията за защита на личните данни.

Срокът на регистрацията е до края на годината, а глобата за тези, които не са се регистрирали, е до 3 хил. лева.

В офиса на програмата има информация, че бизнесмени от Благоевградско масово си вадят удостоверения за актуално състояние, губят време и харчат пари, защото са били заблудени, че без документите няма да получат регистрация, съобщи Фани Аронова, юрист в програмата.


Комисията няма капацитет да регистрира всички администратори, коментираха нейните членове. По техни изчисления, ако всяка регистрация отнема 10 минути и те се занимават само с това по четири часа на ден, включително и в неделя, ще им трябват 10 години. По думите на секретаря на комисията Мария Тодорова досега са подадени около 40 хил. заявления, входящи номера имат 22 хил., а реална регистрация е извършена на 8 хил. администратори. По груби сметки на комисията над 400 хил. са юридическите лица, подлежащи на вписване в регистъра.

На 28 октомври е насрочено първото дело на бивш служител на МВР, който съди ведомството заради това, че му е отказало достъп до личните данни под предлог, че са класифицирана информация.

Това са вторите избори, при които служба ГРАО към Министерството на регионалното развитие и благоустройството предоставя възможност на гражданите да проверят чрез интернет избирателната си секция, припомни директорът й Снежана Георгиева. Тя съобщи, че за да се избегнат злоупотребите, службата спира достъпа до услугата от един компютър, ако от него има повече запитвания или ако те се отправят нереално бързо.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK