Държавна агенция издаде безплатен наръчник за начинаещи бизнесмени

Мога ли да взимам самостоятелни решения, умея ли да общувам, добър организатор ли съм - това са някои от въпросите, на които човек трябва да си отговори, преди да започне собствен бизнес, съветва новият безплатен наръчник "Как да започна и развия собствен бизнес".

Изданието на Агенцията за малки и средни предприятия (АМСП) предоставя практични съвети как да се избере предметът на дейност и юридическата форма на бъдещата фирма, как да се финансира дейността и да се състави бизнес план. В помагалото е представена примерна структура и задължителните елементи на бизнес плана - обща информация за фирмата, продукти и услуги, които ще предлага, на кои клиенти и доставчици ще разчита, как ще пласира стоката си и кои са нейните конкуренти. Изброени са и стъпките при регистрация на дружеството, като се предлагат и образци от документите, които трябва да се попълнят. Авторите на справочника дават на бъдещите предприемачи и съвети за това как се плащат данъци и осигуровки, как се подбира персонал и обслужваща банка. Един от съветите е да се избере популярна банка със средно ниво на лихвите и приемливи такси и комисиони и да се кандидатства за финансиране по някоя от програмите й. Като пример е разработен и проект на семейно транспортно предприятие за снабдяване на магазини за хранителни стоки в Плевен. Той отчита ниските доходи на населението в района, сравнително високите обороти предимно на магазините за хранителни стоки и затрудненията на собствениците със снабдяването им.

Кандидат-предприемачите от варненския район първи ще получат три хиляди безплатни екземпляра от изданието, съобщи председателят на АМСП Ангел Деспотов. До края на годината бизнес съветникът ще бъде разпространен във всички райони на страната, в средните и във висшите училища, бюрата по труда.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK