Нова здравна наредба вкара "в час" изискванията към дискотеките

Дискотеките вече официално могат да работят и след 2 ч. след полунощ. Досегашното ограничение за работното време отпадна с обнародването в Държавен вестник на Наредба за санитарно-хигиенните изисквания в дискотеките. Тя е изготвена от Министерството на здравеопазването (МЗ) и отменя досегашната наредба за заведенията, която е от 1983 г.

В новия нормативен акт отпадат остарелите разпоредби дискотечната програма да продължава три часа, а работното време на заведенията в хотелите и почивните станции да е до 23 ч. Макар и записани в наредба тези текстове масово не се спазваха от управителите на дискотеки особено през летния сезон. В нощните заведения ще може да се продава алкохол, гласи новата наредба. Досега продажбата на спиртни напитки и пушенето на тютюн беше разрешено само в системата на "Интерхотели", които вече не съществуват, а изискването не е било спазвано в последните 15 години. Новите текстове обаче категорично забраняват продажбата на цигари на малолетни и непълнолетни. Собствениците на заведенията трябва да осигурят охрана, която да гарантира безопасен достъп на клиентите до дискотеката.

При изграждането на помещенията трябва да се използват звукоизолиращи материали, гласи новата наредба. Изискванията към сградите се запазват без особени промени. Силата на звука трябва да бъде до 85 децибела. Тя ще се измерва с уредби с автоматични индикатори за контролиране на нивото на шума. Температурата на въздуха в помещенията трябва да бъде от 18 до 22 градуса, за което е необходимо монтирането на вентилационна система или климатици. Ново изискване е лазерните светлини да не попадат пряко в очите на клиентите и работещите в заведението.

Новите текстове позволяват откриването на сезонни дискотеки на плажа, на площадки на стадиони, открити басейни и увеселителни паркове. Изискването е те да бъдат на най-малко 200 метра от най-близките жилищни сгради. Наредбата разрешава използването на пиротехнически средства само с разрешението на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност". Досега за това бяха необходими и разрешения от Хигиенно-епидемиологичната инспекция и МВР.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK