Отново Петкова и Арабаджиев ще се борят за ВАС

За четвърти път и.д. шефът на Върховния административен съд (ВАС) Светла Петкова и депутатът от "Коалиция за България" Александър Арабаджиев бяха номинирани за поста председател на съда. Предложението за Петкова е направил председателят на Пловдивския апелативен съд Здравко Киров, а за Арабаджиев - зам.-директорът на Националната следствена служба Румен Георгиев. Двамата кандидати ще бъдат изслушани след седмица и Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гласува за председател на ВАС.

На днешното заседание на съвета магистратите са избрали своите представители в управителния съвет на Националния институт по правосъдие, който от 1 януари 2004 г. ще обучава всички новопостъпили съдии, прокурори и следователи. За членове на управата са определени Бойка Попова и Емануела Балинска от Върховния касационен съд и зам.-главният прокурор Христо Манчев.

По време на заседанието си магистратите са получили писмо от Софийската военно-окръжна прокуратура, в което обвинителите искат от съвета да уточни "какво точно изисква по случая с Бриго Аспарухов". Преди месец ВСС поиска от обвинителите да му предоставят делото "Аспарухов", за да провери дали е прекратено в нарушение на закона.


- - -

ВСС е поискал от министъра на правосъдието Антон Станков да възложи на инспектор да провери защо делото срещу Александър Александров, който уби жена и рани девет души на автобусна спирка, се е забавило седем месеца. Наскоро Александров отново беше заловен пиян зад волана.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK