Министерството на съобщенията е най-желано от висшистите без стаж

Още близо 760 младежи с висше образование ще започнат работа в държавната администрация. В понеделник приключи втората за годината процедура за млади безработни висшисти. Списъците с приетите младежи са на интернет страницата на Агенцията по заетостта. Одобрените ще получават 220 лева заплата, държавата ще им плаща осигуровките, годишния отпуск и болничните.

Заявления са подали 2509 младежи на възраст до 29 години. Кандидатите са проявили интерес към 834 от обявените общо 1084 работни места, съобщи Агенцията по заетостта. Най-многобройни са били желанията за работа в Министерството на транспорта и съобщенията, където са кандидатствали 513 души. Към работни места в администрацията на Министерството на отбраната са проявили интерес 497 кандидати, в Министерството на околната среда - 258, в Министерството на регионалното развитие - 247. Повече от 1000 души са изразили желание да работят в Агенцията по заетостта и бюрата по труда в страната. За Агенцията по социално подпомагане и нейните поделения са кандидатствали 318 души, а трудови инспектори са поискали да станат 705.

Общо осем министерства са обявили 166 свободни бройки за абсолвенти. Най-търсени са млади хора, завършили публична администрация, право, икономически специалности, социални дейности, компютърни специалисти. В областните и общинските администрации са готови да наемат 657 младежи. Там има глад за строителни инженери, архитекти, юристи, еколози, икономисти, показват данни на Агенцията по заетостта. Нито един не е кандидатствал за работа в 11 от общинските администрации. Непопулярни сред младите висшисти се оказаха Гърмен, Якоруда, Ружинци, Роман, Угърчин, Берковица, Бойчиновци, Челопеч, Омуртаг, Венец и Върбица. Интересът към проекта се е увеличил, след като Агенцията по заетостта промени условията за кандидатстване. Вече се допускат абсолвенти не само от държавните, но и от частните висши училища, а средният успех от следването и дипломирането е намален от 4.5 на 4.00. Младежите трябва да са завършили през 2002 или 2003 г.


- - -

В четвъртък кабинетът ще приеме документи, които трябва да ускорят разрешаването на проблеми в българското общество до присъединяването на страната към ЕС, съобщи правителственият говорител Димитър Цонев. Първият от тях е стратегия по заетостта за 2004 - 2010 г. Ще се мобилизират всички ресурси на страната за създаването на благоприятна икономическа среда и осигуряването на заетост, подчерта Цонев. Целите на стратегията са трайно намаляване на безработицата на ниво под 10%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK