Десните в София подписаха споразумение за управление на столицата

Лидерите на СДС, Съюза на свободните демократи (ССД) и коалицията "Гергьовден - БЗНС-НС - ДП" и кмета на София Стефан Софиянски подписаха във вторник споразумение за управление на Столична община. Споразумението предвижда съвместна работа на групите общински съветници с цел осигуряване на по-добри условия на живот, повече чистота, ред и сигурност за столичани. През мандата си съветниците ще се стремят да предложат равни условия за развитие на предприемачеството и да управляват прозрачно и отговорно столична община, се посочва в документа.

Междувременно във вторник областният управител Росен Владимиров откри първата сесия на новоизбрания общински съвет. За негов председател беше избран Владимир Кисьов от СДС. За зам.-председатели бяха одобрени Борислав Бориславов(ОДС), Милан Миланов (ССД), Любен Дилов-син (коалиция "Гергьовден"-БЗНС-НС-ДП) и Мичо Райковски (Коалиция за България).

В общинския съвет левицата е с 19 съветници, а председател на групата ще бъде проф. Божидар Димитров. Съюзът на демократичните сили има 16 представители, с ръководител Владимир Кисьов. ССД е с 15 съветници, като вероятно за председател ще бъде избран Асен Дюлгеров. Коалиция "Гергьовден - БЗНС - Народен съюз - Демократическа партия" има седем представители, като още не е оповестен председателя на групата си. НДСВ е с четирима представители и неможе да сформира група, защото според сегашния правилник за работата на СОС за това са нужни поне петима съветници.


Кметовете на 24-те района трябва да бъдат избрани от СОС в двуседмичен срок от конституирането на общинския съвет. Според Владимир Кисьов това ще стане на следващата сесия на местния парламент.

В досегашните разговори десните партии, представени в общинския съвет, заявяваха, че ще бъде уважен вотът на избирателите и кандидатури за кметове ще се предлагат от формацията, която е спечелила най-много гласове в определен район. СДС води в "Средец", "Възраждане", "Оборище", "Лозенец", "Триадица", "Витоша", "Панчарево". Свободните демократи имат най-висок изборен резултат в "Сердика", "Подуене", "Надежда", "Люлин", "Връбница", "Нови Искър", "Кремиковци". В останалите 10 района най-много избиратели са гласували за БСП, но дясноцентристкото мнозинство ще издига кандидатури и в тях в зависимост от това кой е на второ място.

На заседанието във вторник ще бъде предложено създаване на комисии за анализ и финансов контрол на общинските фирми, за контрол на работата на концесионерите по чистотата и водоснабдяването, за разглеждане на сигнали за работата на предишната администрация.

---------------

Минко Герджиков е новият заместник-кмет по финансите в Столичната община, обяви кметът Стефан Софиянски. Герджиков има висше образование "Финанси и кредит". Той е бил заместник-министър през 1997 и 1998 г. с ресор "външна търговия". Герджиков е ръководил преговорите на България за членство в ЦЕФТА. Досегашният зам.-кмет по финансите - Венцислав Николов, се оттегля от поста и от общинския съвет и ще работи в Общинска банка.

Бившият главен секретар на БНБ Велизар Стоилов е новият заместник-кмет по транспорта. Той е машинен инженер с две допълнителни специалности, бил е и главен секретар на банка "Биохим".

Ресорният заместник на Софиянски в областта на образованието е Богдан Стефанов. Той е пето поколение журналист и в стария Общински съвет е бил член на Комисията по култура.

Земeстник-кмет по екологията е Милор Михайлов, два мандата кмет на Банкя. Неговият предшественик Борис Спиров ще помага на общината в областта на земеделието.

Иван Гечев остава заместник-кмет по строителството, а Лили Радева - по здравеопазването. Една от най-спорните личности в екипа на Софиянски - Стоян Янев запазва поста главен архитект на София.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK