САЩ може да размразят военната помощ

САЩ може да възобновят военната помощ за България от 10 млн. долара, ако американският Сенат гласува промяна в Закона за защита на американските служители. Изменението предвижда помощта за седемте поканени в НАТО страни да не бъде обвързана с двустранни споразумения за непредаването на американски войници на Международния наказателен съд (МНС). Това обяви в сряда външният министър Соломон Паси и обясни, че поправката е била приета миналата седмица от комисията по външна политика към Сената.

Военната помощ за 34 страни беше спряна на 1 юли, след като те не подписаха двустранни споразумения със САЩ за имунитет на американските граждани срещу действията на МНС. София също реши да отложи подписването на споразумението, като се присъедини към позицията на Европейския съюз. В нея се защитава универсалният характер на юрисдикцията на съда, но в същото време се дава право на страните да подписват двустранни споразумения с Вашингтон при две условия - че изключенията ще важат само за представители на мироопазващи сили на трети страни и за държавни служители на САЩ. Според министър Паси към този момент България не е променила позицията си.

Вчера на специална церемония по случай 100-годишнината от установяване на българо-американските дипломатически отношения външният министър връчи юбилеен медал на посланика на САЩ Джеймс Пардю. Той беше даден за приноса му за укрепване на взаимоотношенията между двете страни, които и двамата дипломати оцениха като по-добри от всякога. Министърът припомни, че именно Пардю е връчил поканата на България за членство в НАТО.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK