Правителството одобри проектите за бойните вертолети и автомобили

Правителството даде вчера правомощия на министъра на отбраната Николай Свинаров да започне да търси стратегически партньори за възстановяването и модернизацията на 36 хеликоптери Ми-17 и Ми-24 и за подмяна на автомобилния парк на армията. Целта на модернизацията е да се уеднаквят стандартите на българската комуникационна техника с тези в натовските армии, обясниха от правителствения пресцентър. Както "Дневник" писа, двата проекта ще струват минимум 500 млн. долара на държавата. Засега обаче няма яснота как ще се финансират. Модернизацията на вертолетите ще продължи пет години и ще струва около 150 млн. долара. Тя включва въвеждане на модерна навигационна система на двата вида машини, подобряване на оръжейната система на Ми-24, удължаване на ресурса на хеликоптерите и срока им за летателна експлоатация.

Засега не е известно колко ще струва подмяната на автомобилния парк, тъй като военното министерство не е решило колко автомобила ще купи - 12 или 15 хиляди. В това число са включени и бойни машини за пехотата. Проектът ще се изпълнява до 2015 г. Според министър Свинаров финансирането може да се осигури от фонда на НАТО за нереализирани офсетни поръчки, в който има много средства. Двата проекта задължително ще бъдат обвързани с офсетни програми, които да включват инвестиции на изпълнителя. Кабинетът вчера също постави категоричното изискване стратегическите инвеститори, които ще изпълняват проектите, да работят по тях с български подизпълнители.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK