Британци и германци са фаворити за най-мащабните военни проекти

Британската компания BAE systems и германската Daimler Chrysler са фаворити за спечелването на поръчките за ремонт и модернизация на вертолетите Ми-24 и Ми-17 и за подновяването на автомобилния парк на армията. Най-вероятно до коледните празници ще бъде подписан договор с тях, научи вчера "Дневник" от източници от Министерството на отбраната. Миналия четвъртък правителството даде мандат на министъра на отбраната Николай Свинаров да търси стратегически партньори по двата проекта, чиято стойност се изчислява на близо 500 млн. долара. Само 150 млн. долара ще струва ремонтът на вертолетния парк. Продължителността на този проект е пет години, а на втория - до 2015 г.

Според близки до политическия кабинет на Свинаров досега са проведени редица разговори с възможни изпълнители на двата проекта. Освен с BAE systems за модернизацията на вертолетите е разговаряно още с германо-френската EADS и израелската Еlbit systems. Засега обаче най-подготвени изглеждали британците, обясниха военни експерти.

Проектът на BAE предвижда пълна модернизация, включваща подмяна на оптиката, комуникационно-информационната и навигационните системи по стандартите на НАТО, както и на системите за самозащита на вертолета. Планирана е смяна на въоръжението за Ми-24.


При едно от посещенията си у нас Марк Стивънс, директор на BAE Systems за Източна Европа, каза, че ако неговата компания модернизира вертолетите, тя ще работи съвместно с български фирми от бранша. Британците имат намерение да участват с технологии и ноу-хау в сътрудничеството си с български партньори. Това е изискването и на българското правителство - стратегическите инвеститори да работят по проектите с български подизпълнители. От Министерството на отбраната обявиха, че проектите ще бъдат обвързани с офсетни програми (офсетите са договори, при които чуждестранният продавач на стока или услуга се задължава да направи инвестиции в страната поръчител, да трансферира технологии, ноу-хау или да поеме ангажименти за купуване на местна продукция за определена сума от стойността на сделката). Според Марк Стивънс компанията му предлага офсетови програми и търси стратегически партньори за дългосрочно сътрудничество. Представители на компанията са посетили военните заводи в София, Пловдив и Варна. Заговори се дори за съвместно производство с варненския завод за радари "Черно море".

Според военни експерти обаче все още не е ясно как ще се договорят британците и руснаците, които трябва да издадат сертификат за годността на ремонтираните вертолети. Без този документ машините няма да подлежат на по-нататъшен ремонт. Източници от военното министерство казаха, че през лятото представители и на трите фирми са искали съвет от зам.-министъра на отбраната Соня Янкулова как да се справят с този проблем. Според тях, ако той не бъде разрешен, е възможно да се стигне до блокиране на проекта.

В средата на миналия месец началникът на Генералния щаб пък даде ясен сигнал, че изпълнител ще бъде Daimler Chrysler. Това стана на форум за възможностите на Германия да участва в модернизацията на българската армия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK