Над 27 хил. работни дни са загубени заради симуланти

Заради големия брой злоупотреби при определянето на инвалидността системата за оценка ще бъде променена. Сега на хора с по няколко леки заболявания се признава висока нетрудоспособност заради натрупването на проценти, въпреки че реално човекът може да работи. Това съобщи началникът на отдел "Профилактика, рехабилитация и експертизи" в Националния осигурителен институт (НОИ) д-р Румяна Павлова.

По данни за деветмесечието на 2003 г. експертите на НОИ са обжалвали 2780 експертизи на Териториалните трудово-експертни лекарски комисии (ТЕЛК) от общо 134 677 и над половината от тях са отменени. Най-често по-висшата инстанция намалява процента нетрудоспособност, като не са малко случаите, когато от най-тежката - първа група, инвалидността пада на трета или дори се отменя изцяло, каза д-р Павлова. Един от най-пресните случаи от миналия месец е за 47-годишен кюстендилец, на когото ТЕЛК първоначално е определила 60% трайна загуба на работоспособност, а след обжалването процентът е паднал на нула. Работоспособността на друг 51-годишен мъж пък е "нараснала" за четири-пет месеца, докато трае обжалването, от 15% на 80 на сто.

Сравнението на данните с миналата година показва, че от януари до септември тази година случаите с обжалвани и отменени решения на ТЕЛК за трайна нетрудоспособност са толкова, колкото са били през цялата 2002 г., каза д-р Павлова.


По думите на управителя на НОИ Йордан Христосков опитите за шмекеруване са не толкова заради самата пенсия, колкото за допълнителните привилегии, които държавата предоставя на хората със специфични възможности. Те плащат по-ниски данъци и такси, полагат им се безплатни карти за градския транспорт и телефонни импулси. С промени в Закона за народното здраве се предвижда НОИ да може да участва в ТЕЛК-овете със свой представител. Това трябваше да стане факт от началото на 2004 г., но според д-р Павлова заради забавянето на законопроекта между първо и второ четене в парламента реално това ще се прилага едва от началото на 2005 г.

В проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година са заложени 355.5 млн. лева разходи за инвалидни пенсии за общо 322.5 млн. пенсионери. Средният размер на една инвалидна пенсия през следващата година е 90.14 лв.

За деветмесечието НОИ е обжалвал 4 хиляди болнични листа за общо 52 хил. работни дни и е успял да докаже нарушения при издаването на 2 хил. болнични за 27 хил. работни дни. Най-много нередности има в Бургаско, Кюстендилско, Пернишко, Софийско, Старозагорско и Благоевградско. Има не един случай, когато осигурители са изпращали сигнал в НОИ за свой работник едновременно болен и пътувал в чужбина, каза д-р Павлова.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK