НДСВ отново даде старт на приватизацията на болниците

Приватизацията на болниците с над 50% държавно участие да започне от 1 януари 2004 г., а на общинските - от 1 март догодина след обнародването в Държавен вестник на списък, приет от общинските съвети. Това предвиждат промените в Закона за лечебните заведения, внесен в парламента от председателят на здравната комисия доц. Атанас Щерев и група депутати от НДСВ.

Проектът се подкрепя от екипа на министъра на здравеопазването Славчо Богоев и се внася от народните представители, за да се съкратят процедурите по приемането му. С гласуването на тези поправки трябва да отпадне мораториумът за продажбата на лечебните заведения, който беше въведен в началото на 2002 г. заради спорове между Министерството на здравеопазването, Министерството на икономиката и част от депутатите от НДСВ.

Около 300 болници и 140 бивши поликлиники ще се приватизират по общ ред без преференции. Според ОДС обаче трябва да има облекчени условия за лекарите и медицинския персонал. Това ще бъде гаранция, че лечебните заведения ще запазят дейността си, обясниха депутати от дясната опозиция. За продажба няма да се обявят 67 болници. В момента в специален забранителен списък са записани 72 заведения - предимно университетските и бившите 28 окръжни болници, които покриват голяма територия. Сега списъкът е част от Националната здравна карта и гарантира, че населението на цялата страна има достъп до медицинско обслужване. За списъка има политически консенсус.


Новите собственици на диагностично-консултативните центрове (бившите поликлиники) ще бъдат задължени да запазят дейността на заведението за пет години, предлага мнозинството. Същевременно купувачите на ДКЦ-тата ще имат право да договарят нови цени на наемите, които личните лекари плащат за кабинетите. Според промените цената за кабинет не трябва да бъде повече от стойността на средния общински наем. На практика наемите за джипитата може да скочат до 10 пъти. Сключените договори ще се запазят до влизането в сила на здравния договор за 2005 г.

- - -

Общо 190 заявления на фармацевтични компании за включване на техни медикаменти в лекарствения списък са били отхвърлени до момента. Това стана ясно на първото открито заседание на Комисията по позитивния списък. До момента са подадени общо 1685 заявления от български и чужди производители. Списъкът трябва да бъде готов до 10 декември и ще включва медикаментите, необходими за лечението на болестите. Листата ще стане основа за изготвянето на списъка с лекарствата, които се плащат от здравната каса.

- - -

Българските лечебни заведения имат специални планове за готовност при терористични атаки, заяви пред БНР зам.-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев. Той подчерта, че в момента болниците ревизират запасите си от средства и медикаменти, необходими за работа при спешни случаи, и напомни, че в подобни ситуации проблемът с недостига на кръв се решава с използването на кръвозаместващи препарати. Салчев съобщи, че при нужда ще бъде внесена кръвна плазма от чужбина. Болниците повишиха готовността си след атентатите в Истанбул.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK