Младежкият СДС взе страната на Надежда Михайлова

На фона на изказвания на политици от СДС през почивните дни, в които се отразиха партийните противоречия, младежката организация МСДС проведе третата си национална конференция във Варна и избра за председател с 206 гласа от 324 делегати досегашния секретар по международните въпроси Калоян Методиев. Той получи веднага поздравление по телефона от председателя на СДС Надежда Михайлова, която е в Германия. Тя изразила надежда, че и МСДС ще работи за прозрачност и сътрудничество в дясното пространство, информира говорителят на СДС Николай Младенов.

На въпрос дали е фаворит на Михайлова, Калоян Методиев отговори: "Това са спекулации. Партията никога не е налагала апаратно решения." Той спечели пред варненския младежки активист Александър Тодоров (98 гласа) и сегашния главен секретар на организацията и бивш депутат Виктория Василева (19 гласа), предложена от Разград. В гласуваната резолюция МСДС прие, че политиката на прозрачност и диалог няма алтернатива за СДС. С нея младежите подкрепиха вижданията на Михайлова за политиката на СДС.

Рамо на лидера даде в неделя и бившият президент Петър Стоянов. Пред Би Ти Ви той включи себе си сред ония, които ще следват председателя на партията. Същевременно излезе с твърдението, че "въпросът за лидерството в СДС все още стои, след като цели организации искат оставката на Надежда Михайлова и директно посочват за нейното място Иван Костов, и то без да го питат дали той самият иска да се върне в политиката и какво ново може да предложи". Така Стоянов върна топката в трънливия терен, от който според сините политици последният Национален съвет успял да измъкне партията невредима.


Петър Стоянов отмина темата за отказа на Иван Костов да седне с него "на една маса", освен ако Националният съвет не го задължи с две трети мнозинство, но опонира задочно на бившия премиер, че БСП била вече реформирана. Подобно твърдение увеличава електората на социалистите и обрича милиони да станат жертва на погрешна политика, каза Стоянов. Според него досега сякаш "невидима ръка насочваше СДС към политика на бягство от власт и отговорност, която разчиства пътя на БСП към властта". Местните избори са сложили началото на скъсване с това минало, подчерта той. Времето между двата тура на изборите било изпитание за СДС, което достойно било издържано с призива да бъде подкрепен Стефан Софиянски. Националният съвет според експрезидента показал, че дори "крайните изолационисти" подкрепили отварянето към другите десни сили.

Филип Димитров пък отрече да има лидерски проблем - липсвал сблъсък на концепции, имало "само неудовлетворения, основани на спорове". Пред "Дарик радио" той се мотивира още с това, че самият Костов се обявил за коалиционното партньорство.

Най-откровен през уикенда беше Йордан Соколов, който направо обвини НИС, че не успял да си завоюва авторитет, за да изпълнява успешно функциите си. Той призова Надежда Михайлова да "заеме ясна позиция и да предложи на Националния съвет своята преценка за това как се справят отделните членове на НИС". Според Соколов на СДС все още му предстои да се справи със своето вътрешно обединение. Освен това тези, които не са се справили на национално ниво със задълженията си във връзка с местните избори, трябвало да понесат своята отговорност, смята Соколов, изразявайки всъщност позицията на санкционираните със служебни ръководства сини организации.

По същото време и зам.-председателката на СДС Екатерина Михайлова отправи укор към НИС заради назначаването на служебни ръководства на протестиращите местни организации. "В СДС-Лозенец това прозвуча като наказание за друго мнение", заяви тя и отново потвърди, че няма да напусне фондация "Демокрация", защото иска да научи дали някой е превишил правата си и когато това стане ясно, ще настоява нарушителят да си тръгне.

Иван Костов не отиде в петък в прокуратурата, където беше извикан във връзка с проверките на фондация "Демокрация". Касае се за политически театър, заяви адвокатът му Петър Китанов, който се яви вместо него в Съдебната палата. След като прокуратурата претендира, че всички граждани са равни пред закона, не може някои от тях да се призовават чрез пресата и цяла България да знае в колко часа къде ще ходят, заяви адвокатът, който посочи и шест процедурни нередности в призовката за Костов. Междувременно висш магистрат информира, че двете фирми - "Букет" и "Веран", посочени от Труд" като дарители, не са били регистрирани по ДДС към май 2001 г., когато са направени даренията, и не са могли да източват ДДС.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK