Партийните лидери се ослушват за скандалната сделка с общински имоти

Никой от лидерите на дясното обединение в Столичния общински съвет (СОС) не пое вчера конкретен ангажимент да поиска разваляне на сделката с 11-те общински имота, вкарани на тъмно и спешно между двата тура на изборите в смесено дружество със съмнителни съдружници, свързвани с бивши силови групировки, и в ущърб на общинския интерес.

Само лидерът на Демократическата партия Александър Праматарски, в която членува бившият шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев, направи уговорката, че ако сделката се окаже неизгодна, "няма проблем Общинският съвет да я преразгледа". Праматарски обаче коментира интереса на медиите към сделката като "опит да се предизвика криза в мнозинството", управляващо общината. Зам.-председателят на СДС и шеф на СОС Владимир Кисьов потвърди намерението до една седмица да приключи проверката на сделката. Националният изпълнителен съвет на СДС пък излезе с подкрепа на инициативата на Кисьов за проверка. Говорителят на синята партия Николай Младенов мотивира становището на НИС с общия принцип за прозрачността, която е "от основно значение за успеха на управлението на София". Запитан конкретно какво ще предприеме СДС, говорителят каза, че "ако бъдат открити нарушения, които изискват понасяне на политическа отговорност, това ще бъде обсъдено внимателно с коалиционните партньори". Случващото се не означава, че мнозинството в СОС е пред разпад, внесе яснота по коалиционната политика Младенов и подчерта, че "СДС винаги настоява за прозрачност и отговорност при вземането на решения". Той не уточни дали ще се търси отговорност, ако сделката е в ущърб на общината, без да е формално нарушен законът. Според експерти в недвижимите имоти само от това конкретно смесено дружество общината е ощетена с най-малко 15 млн. лв.

Самият Тошко Добрев, който от шеф на "Софийски имоти" стана председател на групата съветници на коалицията Гергьовден - БЗНС-НС, ДП и е в управата на новото смесено дружество "София сити къмпани", погълнало 54 хил. кв. м общински парцели в центъра на София, обвини критиците си в намерение да развалят обединението на Мозер - Праматарски - Любен Дилов-син със СДС. Помолен за коментар на сделката, Добрев каза, че "много хора не харесват коалицията". Попитан дали уставът на учреденото дружество гарантира интересите на общината, той отвърна, че "коалицията на местните избори направила сериозна заявка за парламентарните" и тази била причината за атаките. Добрев отрече, че смесеното дружество е създадено между двата тура на изборите и определи като "колосален и полезен за столичани" строителният проект, в който то ще участва.

По същото време и Любен Дилов-син описа строителния проект, заради който 11-те общински имота изтекоха в смесеното дружество с бивши сикаджии като "интересен и изцяло в обществена полза", с парк, басейн, езера, спортни съоръжения. "Нищо чудно целият шум да се вдига от инвеститора, който не е бил предпочетен", предположи Дилов. Нямало доказателства да е ощетен "някой", допълни гергьовденският лидер, внимателно избягвайки да спомене общината. Днес лидерите на коалицията, кръстена от Дилов "Баба, дядо и внуче", дава пресконференция за сделката. Очаква се тя да бъде обявена за законосъобразна и с това да се предреши въпросът за нейната целесъобразност и прозрачност.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK