Само Мозер е на особено мнение по сделката "Софийски имоти"

Единствено лидерът на БЗНС-НС Анастасия Мозер остана на особено мнение по сделката на "Софийски имоти" с компании, контролирани от бившата групировка СИК, след вчерашното заседание на Политическия съвет на коалицията "Гергьовден" - БЗНС-НС, ДП. Водачите на другите партии, след като изслушали бившия шеф на общинската фирма и настоящ съветник Тошко Добрев, добили впечатлението, че всичко около създаденото три дни след изборите акционерно дружество "София сити къмпани" не само е законно, но е и в интерес на общината. Това заявиха на пресконференция вчера лидерът на Демократическата партия Александър Праматарски и говорителят на "Гергьовден" Любен Дилов.

Мозер не участва в пресконференцията именно заради различната си и несподелена позиция, а партията й беше представена от организационния секретар Борислав Китов. Лидерът на "Гергьовден" Станимир Зашев също не дойде, защото е председател на временната комисия, която трябва да излезе със становище по сделката в едноседмичен срок, обясни Любен Дилов.

Мозер се размина с Праматарски и Дилов и по оставката на Тошко Добрев като председател на групата общински съветници на коалицията. По думите на Дилов Добрев предложил да си подаде оставка, но те не я приели, защото тече проверка и това би означавало бягство от отговорност. Мозер пък каза, че тя настояла Добрев да се оттегли до приключване на случая, защото е въпрос на морал и на европейско поведение, докато той смятал, че ако се оттегли, ще останат съмнения за нещо нередно. Доскорошният шеф на "Софийски имоти" информирал, че е подал оставка като шеф на борда на директорите на "София сити къмпани", без да уточни кога е станало това - преди или след публикациите за сделката. Тошко Добрев ще понесе политическа отговорност, ако проверката установи, че има нещо незаконно и е действано във вреда на общината, каза Праматарски.


Дилов, Праматарски и Китов съзряха политическа атака от страна на изгонения от Парламентарния съюз на ОДС Никола Николов и на ССД. Нашата коалиция не е угодна, пречи на всички - на Софиянски, защото обърка плановете за лидерство в дясното пространство, на изгонения депутат Николов и на подопечните му вестници и издания, каза Дилов. Това няма да бъде нито първият, нито последният удар срещу нас, но всички опити за разнобой в коалицията или дясното пространство ще бъдат неуспешни, предупреди Праматарски. Според Дилов атаките показвали, че коалицията е на правилния път, няма да се отклони от него и ще извади всичко на масата. Въпреки обещанията нито един от тримата не можа да даде информация какво е станало с другите три смесени дружества, в които "Софийски имоти" трябва да апортира апетитни терени в центъра на София.

След проверката на общинското дружество коалицията ще предложи преструктуриране на "Софийски имоти". Идеята е имотите за продажба да се отделят от тези за създаване на смесени дружества с инвестиционни намерения, обясни Дилов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK