Концесионерите на чистотата в София ще получат 26 млн. лв. повече догодина

Таксата за битови отпадъци за гражданите на София да бъде намалена от 3.25 на 2.75 промила, предлага кметът Стефан Софиянски. Искането му ще бъде разгледано на сесия на Столичния общински съвет в сряда. Ако предложението на Софиянски бъде одобрено, от 2004 г. столичани ще плащат с 15% по-малко за боклука. Разчетите са направени така, че да покрият разходите за чистота по концесионните договори с фирмите "Волф", ДИТЦ и "Чистота-София". Трите частни дружества трябва да получат 70.8 млн. лв., което е с 26 млн. лв. повече в сравнение с тази година.

Кметът е предложил два начина за определяне на таксата за предприятията в София. Единият е таксата за всички фирми да се определя на базата на остатъчната стойност на нежилищните имоти, като предлаганият промил е 10 на хиляда и е близо два пъти по-малък от този през 2003 г. Вторият вариант предвижда да няма промяна в таксата, която остава 18 промила, като промилите се преразпределят по видове услуги, формиращи таксата. Предложението е с най-голяма тежест да бъде услугата за поддържане на чистотата за обществено ползване - 9 промила при 4 за 2003 г.

Запазва се възможността за отчитане на количеството на битовите отпадъци чрез деклариране на съдовете за тяхното изхвърляне, като в този случай ще се събира такса за поддържане на чистотата от 9 на хиляда.


Такса за събиране и извозване на боклука няма да се събира, ако имотът не се ползва през цялата година. Собственикът или ползвателят обаче е длъжен да декларира това в данъчната администрация до края на 2003 г.

Очаква се на сесията да бъде разгледано и предложението на съветниците Асен Дюлгеров и Христо Попов за намаляване на броя на документите от 12 на 4 за получаване на удостоверение за търговска дейност в София.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK