Първанов обвърза базите на САЩ със съгласие на НАТО

Президентът Георги Първанов обвърза разполагането на военни бази на САЩ у нас с предварително съгласуване за тях с партньорите от НАТО. Това стана след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, който обсъди подготовката за членство в алианса, минути преди да се срещне със зам.-министъра на отбраната на САЩ Дъглас Файт. Заместникът на Доналд Ръмсфелд пристигна у нас за консултации с българското правителство по въпроса за евентуалното разполагане на американски военни бази на българска територия. Той разговаря с премиера, президента, зам.-министъра на отбраната Илко Димитров, началника на Генералния щаб ген. Никола Колев и външния министър Соломон Паси.

След края на консултативния съвет Първанов заяви, че решението за базите трябва да бъде взето в рамките на един общ договор на НАТО, т.е. "да изразява единна политика, да не бъде повод за нови проблеми по линия на трансатлантическата връзка". На практика това означава страните - членки на алианса, да дадат съгласието си преди решението на българския парламент. Такава практика обаче не съществува. Като член на НАТО САЩ са длъжни да проведат консултации с останалите страни от пакта, на които да информират за стратегията си, но не и да искат тяхното разрешение. Това Вашингтон направи в понеделник в Брюксел, на среща на външните министри от алианса.

Въпреки че с вчерашното си изказване президентът изрази за първи път позиция по въпроса за базите, не стана известно дали той е за или против американското военно присъствие у нас. Първанов обаче заяви, че държавните институции трябва да заявят своята принципна готовност за предоставянето на инфраструктурни обекти във връзка с "новото военно позициониране в глобален мащаб".


На България може да се наложи да преразгледа позицията си по Международния наказателен съд (МНС), стана известно след срещата на Дъглас Файт в Министерството на отбраната. В отговор на въпрос на "Дневник" дали е необходимо това да стане заради американските бази у нас, зам.-министърът на отбраната на САЩ заяви, че когато се взима решение относно разполагането на американски военни обекти, ще бъде взето предвид отношение на България към Международния наказателен съд. Той добави, че въпросът е комплексен и че той не определя нито един фактор като ключов за американското решение. Когато работим съвместно с наши партньори, отчитаме факта, че те са суверенни страни, посочи Файт.

През лятото София реши да отложи подписването на споразумението със САЩ за непредаването на американски войници на МНС, като се присъедини към позицията на Европейския съюз. Това обаче доведе до спирането на военната помощ от 10 млн. долара, които САЩ отпускаха всяка година на българското военно министерство. Миналия месец тази помощ беше възстановена с решение на президента Буш.

След края на срещите си зам.-министър Файт даде да се разбере, че България и САЩ са постигнали съгласие по намеренията да разположи американски бази у нас. Установихме, че има воля за укрепването на двустранните отношения в сферата на отбраната, заяви той и посочи, че консултациите в България са били на стратегическо и концептуално ниво, а не експертно. Външният министър Соломон Паси също каза, че България многократно е заявявала, че има ясна, предсказуема и необратима външна политика. И двамата подчертаха, че за конкретни военни обекти, които са желани от САЩ, не е разговаряно. Думите им бяха потвърдени и от източници от военното министерство. Според тях Файт е съобщил на срещата с военните, че Пентагонът иска да използва в България малко съоръжения, в които да има малко войници, които да се ротират. Посочено било още, че американската армия се нуждае от полигони, на които да бъдат провеждани съвместни маневри с българската армия. Според източници от военното министерство разговорите на експертно ниво за разполагането на базите ще продължат в средата на януари 2004 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK