Първанов е срещу промяна в позицията за МНС

След като поиска да има съгласие от НАТО за разполагане на американски бази у нас, президентът Георги Първанов заяви, че България не трябва да променя позицията си по Международния наказателен съд (МНС), за да отговори на евентуални условия на САЩ. Така той коментира възможното обвързване на българската позиция по МНС с решението на САЩ за разполагане на бази у нас. "На страната ни може да бъдат поставяни всякакви условия, въпросът е какви условия България може да поеме и с какво може да се съгласи", добави държавният глава.

По време на посещението си в сряда зам.-министърът на отбраната на САЩ Дъглас Фейт каза, че когато Вашингтон решава къде да разположи военни бази, ще бъде взето предвид отношението на България към Международния съд. През лятото София реши да отложи подписването на споразумението със САЩ за непредаването на американски войници на МНС, като се присъедини към позицията на Европейския съюз. Това доведе до спирането на военната помощ от 10 млн. долара, които САЩ отпускаха всяка година на българското военно министерство. Миналия месец тази помощ беше възстановена с решение на президента Буш.

Външният министър Соломон Паси в интервю пред Би Ти Ви определи позицията на президента, изискващ съгласие от НАТО, като балансирана и символизираща националния консенсус по въпроса за базите. Все пак той напомни, че договорът от 1949 г., към който България ще се присъедини съвсем скоро, дава пълни правни основания за присъствие на военни бази на САЩ в България. Паси подчерта, че решение за разполагането на бази трябва да бъде взето от всички български институции.


Късно следобед вчера се проведе съвместно заседание между ръководството на БСП, парламентарната група на левицата и Политическия съвет на "Коалиция за България". Социалистите се събраха, за да обсъдят и приемат позиция за евентуалното разполагане на американски бази у нас, но не стигнаха до решение. По думите на говорителя на БСП Ангел Найденов до позиция не се е стигнало, тъй като не е имало основа за такава. Той посочи, че левицата е очаквала вчера мнозинството да излезе с проект на декларация, която да стане основа за позиция, но това не се е случило.

В сутрешния блок на Би Ти Ви лидерът на Комунистическата партия на България Александър Паунов заяви, че ако се стигне до приемане на декларация от парламента за разполагането на американски бази у нас, той ще гласува "с гняв против". Според него разполагането на бази в страната ще отнеме част от суверенитета на страната, ще наруши сигурността на България и ще създаде предпоставки за терористични действия срещу България.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK