България имала гъвкава позиция за МНС

България има гъвкава позиция за Международния наказателен съд, заяви заместник външният министър Любомир Иванов пред Би Ти Ви. След това той уточни, че страната има различни възможности, но "те са единствено в рамките на обявеното от нас решение да сме в унисон с общата позиция на Европейския съюз". Заместникът на Соломон Паси потвърди, че въпросът за юрисдикцията на МНС ще има значение за решението на САЩ за разполагане на военни бази у нас. Преценката ще бъде комплексна, не следва да се подценява, нито да се преувеличава тежестта на въпроса, каза още Любомир Иванов. Той допълни, че най-доброто за България разрешение на въпроса би било да има "раздвижване" между САЩ и ЕС по този въпрос. Нашата позиция е до голяма степен свързана с динамиката на отношенията между САЩ и ЕС по този въпрос, за съжаление там няма съществен напредък, да се надяваме, че такъв ще има, каза още заместник-министърът. По думите му друга възможност за разрешаване на проблема е да има двустранни споразумения.

За това, че на България може да се наложи да преразгледа позицията си за МНС, предупреди миналата седмица американският зам.-министър на отбраната Дъглас Фейт. Той заяви, че когато се взима решение за разполагането на американски военни бази, ще бъде взето предвид отношението на България към Международния наказателен съд.

През лятото България се присъедини към позицията на ЕС и реши да отложи подписването на споразумението със САЩ американски войници да не бъдат предавани на МНС. Преди да вземе решението, София беше под натиска едновременно на САЩ и на ЕС и трябваше да избира между стремежа си за членство в НАТО и в Евросъюза. Заради решението на българското правителство Вашингтон спря военната помощ от 10 млн. долара за военното ни министерство. Преди месец обаче отпускането на помощта беше възстановено с решение на президента Джордж Буш заради участието на страната ни в операциите на съюзниците в Ирак.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK