Общината поиска ново ръководство и преструктуриране на "Софийски имоти"

Столичният общински съвет (СОС) да освободи от длъжност Съвета на директорите на "Софийски имоти" ЕАД, препоръчва временната комисия за анализ на дейността на дружеството и на сделката по апортираните 54 декара в центъра на София, съобщи пред журналисти в понеделник вечерта председателят на комисията и общински съветник в СОС от коалиция "Гергьовден- БЗНС-НС - Демократическата партия " Станимир Зашев. На заседанието си временната комисия е решила да препоръча на Столичния общински съвет да вземе и решение за преструктуриране на "Софийски имоти" ЕАД. Зашев уточни, че има различни модели относно преструктурирането, свързани с промяна на фирмата не само като наименование , но и като структура на капитала и евентуалното му разделение на две или повече дружества. Той допълни, че преструктурирането е възможно да се обвърже и с евентуалното прехвърляне на част от активите на дружеството на Столична общинска Агенция за приватизация.

Коментарите за създаването на "София сити къмпани", сделката за прехвърляне на 50 дка земя от "Софийски имоти" ЕАД в капитала на новото дружество и решението на временната комисия за развалянето на договора, продължиха цял ден във вторник.

"Отговорност по сделката за прехвърляне на 50 дка земя от "Софийски имоти" ЕАД в капитала на "София сити къмпани" носят хората от съвета на директорите на дружеството, сред които е и общинският съветник Тошко Добрев", заяви председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов по "Дарик" радио. Той уточни, че комисията, която провери сделката единодушно е установила две закононарушения. НИС на СДС ще препоръча освобождаването на Тошко Добрев от поста председател на общинската комисия по архитектура и градоустройство, смята Кисьов. Финансови щети от провала на сделката за общината няма да има, категоричен беше той.


Също по "Дарик" Добрев заяви, че скандалът около "Софийски имоти" е манипулация и в следващите дни ще стане ясно кой има интерес. "От една нормална сделка да се стигне до такава ескалация на напрежението е абсурдно", добави той. "Аз самият сезирах прокуратурата да провери сделката", уточни Добрев. Според него няма тълкувание за незаконосъобразност в доклада на комисията, проверяваща сделката. "Това е сделка в интерес на хората живеещи в София и всеки би се учудил защо се вдига толкова шум и се заплашват толкова хора. Тиражираните суми в медиите са многократно завишени", добави още Тошко Добрев. Той уточни, че сделката е направена с две публични дружества, в които СИК не се включва по никакъв начин. "Във всяка една сделка, ако се провери от началото до край винаги може да се намери нещо, което да се изтълкува като нередно", коментира бившият шеф на "Софийски имоти".

"Силови структури контролират икономиката на Столична община", заяви по Би Ти Ви банкерът Стоян Александров. "Общината е позволила най-добрите части да бъдат взети от групировките, което я поставя в капан по отношение на водената от нея политика", допълни Александров. Според банкерът при сделките на "Софийски имоти" формално законът е спазен. Александров е категоричен, че договори, които ощетяват интересите на гражданите, са сключвали и други общински фирми. Той посочи като пример "Галатея" и "Спортна София". Според него, скандалът със заплахите по телефона срещу Любомир Павлов и семейството на Надежда Михайлова е "операция за отклоняване на вниманието", която цели то да се фокусира само върху тази сделка.

"Нямам нищо общо със скандалната сделка на "Софийски имоти", защото не съм гласувал сделката и не съм упълномощавал някого да я сключва", заяви председателят на Движение "Гергьовден" Любен Дилов-син. Той добави, че както се работи по "Софийски имоти", така ще се работи и по проверката на Общинска банка. "Общинска банка управлява 100% от всички пари на София и за своето съществуване не е внесла нито стотинка дивидент", допълни Дилов-син. За сряда председателят на надзорния съвет на "Общинска банка" Любомир Павлов и Любен Дилов - син се договориха за публична дискусия в ефира на Би Ти Ви.

В понеделник вечерта в Пловдив кметът на София Стефан Софиянски заяви, че персонално към него не са отправяни заплахи по повод скандала със сделката на "Софийски имоти". Според него обаче чрез разговора на Любомир Павлов с Венцислав Стефанов и Асен Михалев-Маджо, е изказано желанието на последните да му бъде препоръчано да не се занимава с този въпрос и да не се разваля сделката.

"Не смятам, че заради един човек - Тошко Добрев трябва да бъде развалена дясната коалиция, инициатор за която съм аз, добави Софиянски. Той обаче бе категоричен, че няма да отстъпи, ако Любен Дилов-син продължава да твърди, че сделката е изгодна и законосъобразна.

Пред журналисти кметът на София обясни, че е предложил закриването на фирмата, защото дружеството не е изпълнило основните си функции, а именно - да бъде гарант на общината.

Проблемът надхвърля рамките на Софийска община и е показателен как представителите на сенчестия бизнес правят опити да влязат в местната власт чрез общински съветници, допълни Диляна Грозданова.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK