Венцеслав Стефанов подарил на дъщеря си магазини от "Софийски имоти"

Дъщерята на президента на футболен клуб "Славия" Венцеслав Стефанов Евелина е придобила на невероятно ниски цени магазини - бивша собственост на общинската фирма "Софийски имоти", в идеалния център на София. Това показва справка във фирмените регистри на Софийския районен и на градския съд.

За последните две години Евелина Стефанова е получила пет магазина срещу средно 300 евро на кв.м, като за този период пазарните цени се придвижиха от 1000 - 4000 евро на кв.м до 2000 - 5000 евро на кв.м в момента. Наскоро по данни на една от посредническите агенциите на пл. "Славейков" е бил продаден магазин при цена от 10 000 евро на кв. м. Част от имотите на Стефанови са там.

Схемата за придобиване им е същата както при нашумелия скандал със смесеното дружество "София сити къмпани".


Заради този случай Венцеслав Стефанов беше посочен като автор на заплахите към лидерите на СДС Надежда Михайлова и на ССД Стефан Софиянски, както и към шефа на Общинска банка Любомир Павлов. Самият Стефанов категорично отрече да има нещо общо със заплахите. Той дори заяви, че със "Софийски имоти" го свързва единствено ФК "Славия", където общинското дружество участва с апортна вноска от 34% и спонсорира редовно отбора.

Справка във фирмените регистри обаче показва, че дъщерята на Венцеслав Стефанов участва в още две бивши вече смесени дружества със "Софийски имоти", от които общинската фирма вече се е оттеглила. Евелина Стефанова каза пред "Дневник", че прехвърлените междувременно имоти са на баща й и тя не знае как ги е придобил.

Според информационната система "Апис" "Симетра 1" АД е учредено през 1998 г. с капитал от 50 хил. лв. От тях половината са собственост на ЕТ "Стефани - Евелина Стефанова", а останалите са на "Софийски имоти". Година по-късно акционерите взимат решение за увеличаване на капитала на дружеството до 771 400 лв. чрез апорт на недвижими имоти. Тогавашният изпълнителен директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев апортира три магазина с обща площ от 388 кв.м. Те се намират на ул. "Граф Игнатиев" 53, ул. "Раковски" 151 и на бул. "Скобелев" 77. Оценени са общо на 344 300 лв., или по 887 лв. на кв.м. Срещу това дъщерята на Венцеслав Стефанов внася 20 кв.м в партера на сграда на ул."Бадемова гора" 9, жк "Мотописта" и трайните подобрения върху имотите на общинската фирма. Нейният принос е оценен на 377 100 лв., или с близо 10% повече от стойността на самите имоти в центъра на София.

Сделката не свършва дотук - през 2002 г. "Софийски имоти" продава на Евелина акциите си за 198 хиляди лв., което е почти два пъти по-малко от вноските на общинската фирма в смесеното дружество. По този начин дъщерята на Стефанов става едноличен собственик на имотите, за които реално е платила 223 000 лв., или средно по 575 лв. за кв.м.

С решение, обнародвано през февруари тази година, "Симетра 1" е прехвърлено на "Янтара" ЕООД, което е собственост на фамилия Стефанови - баща и дъщеря.

Второто дружество на Евелина Стефанова и "Софийски имоти" - "Астрима", е огледално на първото и е основано няколко дни след него. По-късно по фирменото дело е постъпила молба от Стефанова, че е станало объркване на документите и за съдружник е вписана ЕТ "Надежда 2". Фирмата е собственост на Надежда Георгиева, която е изпълнителен директор на "Астрима" и "Симетра 1".

През 1999 г. капиталът на "Астрима" е увеличен до 598 300 лв. отново чрез апорт. "Софийски имоти" внася два магазина на пл. "Славейков" 6 и 7 с обща площ от 204 кв.м, оценени на 245 800 лв., или по 1205 лв. на кв.м. Участието на "Надежда 2" са подобренията, които отново са оценени по-скъпо от самите имоти - за 302 500 лв. През 2002 г. акционерите взимат решение за преобразуването на "Астрима" в еднолично дружество и делът на "Софийски имоти" е изкупен от ЕТ "Надежда 2" за 126 хил. лв. (740 лв. на кв.м). Като добавка между двата тура на изборите тази година "Софийски имоти" продава на "Астрима" избено помещение от 62.7 кв.м на площад "Славейков" 6 за 9000 лв. Горното помещение на същия адрес е било придобито малко по-рано.

- - -

Тошко Добрев отказа да напусне общинския съвет

Бившият изпълнителен директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев искал да изчисти името си и затова отказа да напусне Столичния общински съвет и остава независим съветник. Във вторник Политическият съвет на коалицията "Гергьовден" - БЗНС-НС, ДП го призова да се оттегли заради скандала с апортирането на 54 дка от Южния парк в компанията "София сити къмпани", свързана чрез други акционери с бившата групировка СИК. Добрев обаче освободи само постовете на председател на групата съветници на коалицията и на комисията по архитектура и градустройство в общинския съвет. С треперещ глас вчера той изчете пред колегите си в общината предварително написано изказване и обяви, че с него се опитват да избършат петната на един осемгодишен мандат и е нарочен за изкупител на всички предизборни обещания за прозрачност, почтеност и морал в политиката. По думите му разправата с него била битка за задоволяване на икономически амбиции и жажда за власт, която щяла да компрометира дясното обединение. Бившият изпълнителен директор на "Софийски имоти" каза, че никой след Сталин и Вишински не си е присвоявал правото да осъжда само по предположения и хипотези. Още на стр. 4

- - -

Преглед на най-новите сделки на "Софийски имоти" очаквайте в съботния брой на "Капитал"

- - - -

Евелина Стефанова: Това са имоти на баща ми.

Вие сте собственик на имоти, оценени на 1.5 млн. лв., дадени от "Софийски имоти" на две ваши фирми - "Симетра 1" и "Астрима". Как се сдобихте с тях?

- Това са имоти от баща ми. Не мога да ви дам никаква информация повече.

Как от баща ви? Той ви ги е подарил?

- Нямам представа, не мога да ви кажа и да ви дам информация, защото не знам, аз не разбирам от тези работи.

За едното дружество пише, че се занимава със заведения и ресторанти. Кои заведения държите в София?

- Не мога да ви кажа и това. Нямам право да говоря за тези неща. Не че нямам право и не искам, няма нищо скрито, нищо тайно, но просто не мога да говоря. Това са си семейни дела на баща ми. Аз нямам право да говоря за това.

Вие не знаете нищо за тези имоти?

- Не, нямам представа.

Не можете да кажете дори и заведенията...

- Не мога да ви кажа нищо. Това са може би заведения, които още не са на вид заведения, а само негови планове.

Искате да кажете, че не функционират в момента.

- Нямам представа. Аз даже не знам точно за какво ми говорите...

Общо излизат имоти на стойност 1.5 млн. лв.

- Може всичко да излиза, но все пак аз не се занимавам с това. Това, че нещо е на мое име, не означава, че знам за какво става въпрос. Разбирате ли?

Може би г-жа Надежда Михайлова, за която пише, че е изпълнителен директор на двете дружества, знае повече?

- Нямам представа. Аз не се познавам с нея. Ако имате достъп до нея, ако я намерите по някакъв начин, тя може да ви даде повече информация, аз не знам. Не я познавам тази госпожа, даже и някои от другите хора, които са там. Аз съм си просто дъщеря на баща ми и се гордея с това, между другото.

Интервюто взе Лилия Христова

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK