Бизнесът настоява за нов електронен регистър на обществените поръчки

Браншовите организации предлагат да се създаде изцяло нов електронен регистър на обществените поръчки и на тези под прага. Въвеждането на електронна система за откриване, провеждане и възлагане на обществените поръчки ще облекчи изключително много процедурите, като ще спести време и средства както на възложителите, така и на изпълнителите, единодушни са от Българската стопанска камара (БСК), Агенцията за малки и средни предприятия (АМСП) и Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ).

Това беше основният извод от проведената вчера кръгла маса на тема “Създаване на национална стандартизирана документация и добри практики по прилагането на Закона за обществените поръчки”. Тя беше организирана от БСК и Американската агенция за международно развитие (USAID) в сътрудничество с АМСП и проект “Инициатива отворено управление”.

Председателят на БСК Божидар Данев заяви, че регистърът трябва да съдържа информация за предмета на поръчката, за възложителя и изпълнителя, за кандидатите и критериите, по които са оценявани офертите, както и за всички условия на сключения договор. Електронният регистър ще дава възможност и за атакуване на заданието на поръчката от експерти на браншовите организации още преди да е проведен конкурсът, за да се предотврати прекратяването му на по-късен етап. Регистърът трябва да дава възможност на компаниите да изтеглят файлове с тръжна документация и да подават онлайн оферти, предложи Данев. Всички тези функции ще осигурят мониторинг на целия процес от обявяването на поръчката до сключването на договора за изпълнението й. Електронният регистър ще оптимизира и разходите на администрацията. В момента регистърът се поддържа от дирекция "Обществени поръчки" към администрацията на Министерския съвет.


Администрацията няма интерес от въвеждането на електронна система, през която да преминават обществените поръчки, тъй като тя ще елиминира корупционните практики и варианта със събирането на пари от гаранции, заяви председателят на АМСП Ангел Деспотов.

От БАИТ обясниха, че всички обществени поръчки се печелят в разрез със закона. Според председателя на асоциацията Йордан Кисьов трябва да се даде правото на браншовите структури да участват при изготвяне на документацията и при проверката на изпълнението на поръчките.

Електронният регистър трябва да понижи с до 70% разходите за обработка и покупка на документация. Традиционният процес по възлагане има 29 стъпки, докато електронният - едва 11 етапа, обясниха предприемачите. Регистърът ще дава възможност за обективност, бързина и прозрачност на процедурите. Проучване на БСК показва, че през тази година бизнесът е вложил в изпълнението на обществени поръчки 2.4 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK