В Рудозем е обявено бедствено положение

Обявено е бедствено положение в Рудозем, тъй като от три дни общината е без електрозахранване, съобщиха от Гражданска защита. Кметът на Златоград Младен Чаушев също е предложил да се обяви бедствена ситуация в общината заради наводнените рудници, но от Гражданска защита не е потвърдено това искане.

Трети ден жителите на Рудозем и околните села са без електричество и с прекъснати телефонни връзки вследствие на авария на 110-киловолтов далекопровод. Екипи на “Електроразпределение” продължават работа по възстановяване на захранването на Подстанция- Рудозем. От петък е включено електроподаването на рудоземските рудници, така че е започнало изпомпване на натрупаната в подземията вода.

Без ток от три дни са 11 села в района на с.Смилян и Арда, а авария на 20-киловолтов далекопровод изключи захранването на селата Ровино, Стикъл, на Широка лъка и Гела. С прекъснато електроподаване са и 3 селища в района на Девин, както и


чепеларското село Забърдо.

Съществува риск рудниците на ГОРУБСО- Златоград да бъдат наводнени, заради което кметът Чаушев поиска обявяване на бедствено положение. Опасността да се потопят рудниците означава трагедия за икономиката на Златоград, коментира Младен Чаушев.

Критичното увеличение на водите в подземията на ГОРУБСО- Златоград е предизвикано от спиране на тока в момент на изключително силен водоприток. Това обясняват от минното дружество, което е собственост на холдинга MG.

В резултат на това е наводнен най-ниският хоризонт 300, в който са разположени всички помпи и съоръжения за водоотлив. Залетите от подземните води помпи не са възстановили нормалния режим и след включване на електрозахранването.

Ако не започне незабавно източване на водите в подземията на ГОРУБСО, има опасност рудниците да се наводнят и потопят, смята кметът на Златоград. Очаква се днес да се доставят мощни потопяеми помпи, с които да се възстанови водоотливът, заяви Станислав Недков, изпълнителен директор на минното дружество.

По негова оценка щетите от наводняването на най-ниския хоризонт ще бъдат значителни, но вероятно през януари ще се поднови рудодобивът в златоградските мини.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK