Вселенският патриарх специално похвали премиера Сакскобурготски

"Новото политическо развитие на България трябва да се приема като успех на българското правителство и специално на министър-председателя Симеон Сакскобургготски", заявява Вселенският патриарх Вартоломей Първи в интервю за БНТ, което ще бъде излъчено през следващите дни. Съобщението бе оповестено от правителствената информационна служба.

Пред кореспондента на БНТ в Турция Вселенският патриарх казва за Симеон Сакскобургготски: "Искам да го поздравя чрез вас. С Негово величество сме стари приятели, много преди да стане премиер. Запознахме се на една конференция в Мадрид, тогава и аз все още не бях избран за Вселенски патриарх, а санът ми беше на Митрополит. Бях негов гост и мога да кажа, че от тогава датира приятелството ни. Той е много ценен човек, ерудит, владее много езици - обичана и уважавана личност в цял свят."

На въпроса как оценява работата на премиера Симеон Сакскобургготски, Вартоломей Първи отговаря: "От гледна точка на представата за България, на днешното й място в Европа и света, намирам Симеон Сакскобургготски за много добър министър председател, както и работата на кабинета, който се справя успешно със своите задължения. Когато бях в София преди две години, той присъства на службата, която водихме с патриарх Максим. Всички знаят за неговата привързаност и почит към Православната църква. Никога не сяда по време на богослужение, това ми е правило впечатление и по-рано в Испания, и в София го видях. На няколко пъти му направих знак и го приканих да седне, никога обаче не го направи, до последно следи службата на крак. После той ме посети в хотела, където бях отседнал. По принцип е много почтителен към духовните лица. Отново се видяхме по време на официалната му визита в Турция. Това посещение на учтивост беше чест за мен и за Патриаршията."

Според Вселенския патриарх Вартоломей Първи най-големите успехи, които министър-председателят Симеон Сакскобургготски и правителството са постигнали от началото на мандата досега са успешните преговори за присъединяване на България към НАТО и Европейския съюз. "Води ви към НАТО, води ви към ЕС, разширява хоризонтите на страната ви. Утвърждава демокрацията и заздравява поставените основи след разпадането на комунистическия режим в България.", допълва в интервюто си за БНТ Вселенският патриарх Вартоломей Първи.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK